Rotterdam Amsterdam Utrecht
Emmen
Ede
Nijmegen
Breda
Eritrea
Kalendar Sveštenstvo Ikone
 
 
CRKVE Saradnici

 

ЦРКВА ХРИСТОВОГ ВАЗНЕСЕЊА У РОГАЧИЦИ

Историју Рогачице, некадашњег седишта Соколске нахије и Среза рачанског, доцније и центра општине, открива и стара црква Вазнесења Господњег, једна од најлепших на овим просторина, саграђена 1847. године.
Из доступних извора и казивања може се закључити да је скоро сасвим поуздан податак да је камен темељац за нову цркву у Рогачици донет од капеле у Јагодићима, из Зарожја. Предање каже да је на месту где се налази капела у Јагодићима раније постојала црква коју су Турци запалили. Према неким казивањима, за темељ рогачичке цркве употребљен је и камен од некадашњих цркава на Брду у Својдругу и у Главачићима.
Овај знаменити културно-историјски споменик, као објекат са значајним споменичним својствима, налази се под заштитом државе. Око цркве се налази лепо уређена порта са више капија необично лепих архитектонских решења и велики број украсног дрвећа. Поред цркве тече својдрушка река Буковац, која се у непосредној близини улива у реку Рогачицу.
Изградња цркве трајала је више од две године, од лета 1845. до јесени 1847. године. Према неким сачуваним записима и документима цркву су саградили неимари Стефан, Дамјан и Ристо, а међу бројним градитељима било је и сезонских радника, највише из Осата.
Забележено је да је освећење цркве обављено 18. новембра (по ст. календару) 1847. године, на дан Светих мученика Платона, Романа и Варула, у присуству протосинђела из Чачка Никифора Максимовића. Иконопис су радили познати мајстори Димитрије Посниковић и Милија Марковић.
Свештенослужитељи цркве у Рогачици:
Димитрије, Захарић Димитрије, Вукосављевић Лука, Митровић (Поповић) Зарија, Милисављевић Веселин, Поповић Рако, Поповић Л. Аксентије, Поповић З. Глигорије,
Поповић С. Димитрије (1896 –1903), Поповић Г. Велимир (1896 –1911), Јеремић (Поповић) Владимир (1904 – 1912), Поповић З. Глигорије, Поповић З. Емилијан, Петаковић Радисав, Јагодић Т. Момчило, Јагодић М. Љубиша, Јанковић Ц. Љубиша,
Глигић Раденко, Лукић Милинко, Петровић Љубан, Хрваћанин Ратко, Главинић Божо, Кораћ Владимир, Пршић Јовица.

Текст узет из књиге: „БАЈИНА БАШТА У СЛИЦИ И РЕЧИ ПРИЛОЗИ ЗА ХРОНИКУ“

Фото Србољуб Гавриловић.


Нови бројач посета од 23.01.2015

Copyright © 2005 -

Српска православна Црква - Информативни портал СПЦ Холандија

OFICIJELNI SAJT SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE ZAPADNO-EVROPSKA MOJA EPARHIJA U DIJASPORI

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету Православно хришžанство.ru. Каталог православних ресурса на интернету
Podržite naš sajt kliknite na banere!

e-mail: webmaster@pravoslavlje.nl