Rotterdam Amsterdam Utrecht
Emmen
Ede
Nijmegen
Breda
Eritrea
Kalendar Sveštenstvo Ikone
 
 
CRKVE Saradnici

 

Црква Покрова Пресвете Богородице у Растишту,
 

Растиште је село на теритирији Општине Бајине Баште, на обронцима планине Таре у оквиру Националног Парка Тара. 
Стара црква у Растишту, изграђена је 1928. године и данас је ван функције. Главни мајстор на изградњи цркве био је Тодор Кремић из Растишт. 
Имала је двоја врата на западу и југу, са три мала прозора. Поред улаза на јужној страни, на мермерним плочама забележена су имена жртава у ратовима 1912-1918. и имена донатора и приложника за градњу.
Око цркве је ново и старо сеоско гробље са пуно старих необележених гробних места и понеким старим спомеником. 
Тренутно, црква је у фази реконструкције.

Деведесетих година 20. века покренута је иницијатива за обнову старе цркве, али се од тога убрзо одустало и приступило се изградњи нове цркве у непосредној близини. Недавно је реновирана и стара црква, а радови су и даљеу току. 
Темељи за изградњу нове цркве закопани су 1991. године, а већ следеће године радови су прекинути због ратних сукоба у непосредном окружењу. Радови на изградњи су настављени и завршени 1994. године.
Црква је освештана 2002 године.
Нова црква у Растишту је посвећена Покрову Пресвете Богородице. Изградњу нове цркве у Растишту помогли су највише мештани, посебно Михаило Крсмановић и Миленко Кремић, као и многа предузећа и установе из Бајине Баште.
Иконостасна конструкција дело је уметника из Растишта Радивоја Андрића, иконе је сликао Драгомир Марунић, академски сликар из Београда.
Надлежни парох Раденко Глигић.

 

Фото Србољуб Гавриловић.


Нови бројач посета од 23.01.2015

Copyright © 2005 -

Српска православна Црква - Информативни портал СПЦ Холандија

OFICIJELNI SAJT SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE ZAPADNO-EVROPSKA MOJA EPARHIJA U DIJASPORI

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету Православно хришžанство.ru. Каталог православних ресурса на интернету
Podržite naš sajt kliknite na banere!

e-mail: webmaster@pravoslavlje.nl