Rotterdam Amsterdam Utrecht
Emmen
Ede
Nijmegen
Breda
Eritrea
Kalendar Sveštenstvo Ikone
 
 
CRKVE Saradnici

 

 

ЦРКВА ПРЕОБPАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ

СЕЛО ПРИБОЈЕВИЋИ КОД СКЕЛАНА

Црква Преображења Господњег у Републици Србској у близини Скелана-Сребреничко намесништво.
Црква Преображења Господњег је једнобродна грађевина. Градња је почела 1928. године, а исте године Епископ зворничко-тузлански Нектарије је осветио темеље. Храм је зидан сигом, покривен је цријепом, а звоник лимом. Храм је 1929. године осветио Епископ Нектарије.
О самој градњи храма стари љетопис каже: „Поуздане податке о овом храму имамо тек након Првог свјетског рата. Све прије овога представља предање и исказе још увијек живих свједока о старој цркви у Прибојевићима“.
Прије садашњег храма у Прибојевићима је стара црква била испод села Божићи. На мјесту гдје је била црквица и данас има остатака старог гробља које је било око црквице. Тај храм је направљен у вријеме Мехмед-паше Соколовића. Храм је направљен у вријеме зидања моста на Дрини у Вишеграду. Тврди се да је био издат и берат о овој градњи на пергаменту, али да је пред Други свјетски рат сакривен негдје код јереја Симе Ђукића, а како је он настрадао у рату, нико више не зна за овај тако важан докуменат.
У близини овога црквишта, преко једне косе, има јаруга коју народ зове Смрдан, а то је због тога што су једне ноћи, у вријеме часног поста, Турци похватали све присутне мјештане на молитви, превели их преко те косе и поубијали у поменутој јарузи. Како нико у селу није остао жив да би могао сахранити ове мученике, то су људи због распаднутих љуских тијела и страшног мириса назвали ово мјесто Смрдан. Када је овај храм из којег су одведени ови мученици пренијет у Прибојевиће и зашто је то урађено, не зна се, али предање и гусле имају своју ријеч и тврде да је то урађено послије мученичког страдања овога народа.
Данашњи храм је сазидан у вријеме проте Теодора Марковића Гођевца. Приликом градње брат проте Тодора, индустијалац из Београда, поклонио је мало звоно за храм, а велико је поклон Краља Александра са супругом за здравље своје дјеце. У току Другог свјетског рата храм је претрпио већу штету, а из њега је однијето све што се могло однијети. По завршетку рата и доласком свештеника Тихомира Митровића 1956. године храм је био и без одежди и без свих других црквених ствари потребних за богослужења.
Храм је обнављан неколико пута. Прво је 1960. године урађен под у храму, да би након оштећења у великом невремену 1976. године биле извршене поправке на комплетном храму. Тада је замијењен цријеп, постављени су крстови и постакљени прозори и уведена је и струја у храм. У посљедњем рату 1992. године муслиманске снаге из Сребренице су запалиле храм. Том приликом страдале су иконе и иконостас, запаљен је и звоник и једно звоно је пало на земљу и оштетило се, али је 1994. године послато да се поправи у Београд. По пројекту инжењера Милића из Прибојевића комплетан храм је обновљен.
Матичне књиге: Датирале су од 1940. године, али су изгорјеле 1992. године.
Црквене зграде: Поред храма се налази и Светосавски дом саграђен 2009. године, а земљиште око храма је површине 14470 m˛.
Извори и литература: Исказ протојереја-ставрофора +Димитрија Крсмановића од 31. децембра 2012. године.

Фото и текст обрада Србољуб Гавриловић,.


Нови бројач посета од 23.01.2015

Copyright © 2005 -

Српска православна Црква - Информативни портал СПЦ Холандија

OFICIJELNI SAJT SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE ZAPADNO-EVROPSKA MOJA EPARHIJA U DIJASPORI

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету Православно хришžанство.ru. Каталог православних ресурса на интернету
Podržite naš sajt kliknite na banere!

e-mail: webmaster@pravoslavlje.nl