Rotterdam Amsterdam Utrecht
Emmen
Ede
Nijmegen
Breda
Eritrea
Kalendar Sveštenstvo Ikone
 
 
CRKVE Saradnici

 

 

CRKVA SV. LUKE
BEGEČ (Južna Bačka)

Crkva Svetog apostola i jevanđeliste Luke je izgradjena 1838. u barokno-klasicističkom stilu. Ikonostas je u rokoko stilu i rad je nepoznatog majstora. Kasnije ikone je radio Jovan Klajić..

Begeč je selo sa 3.300 stanovnika, oko 20 km zapadno od Novog Sada, na putu za Bačku Palanku.

Begeč se nalazi u blizini Dunava. Prvi put se spominje u šesnaestom veku. Naseljen je uglavnom srpskim stanovništvom i oko 15% slovačkim. Poznat je po jezeru "Jama" koje se nalazi oko 2km zapadno od sela. Jezero je nastalo potapanjem starog sela nakon čega su se seljaci povukli dalje od Dunava na sadašnju lokaciju. Još pre 10-tak godina je bilo moguće videti, kada bi se Dunav povukao vodostaj jezera opao, toranj stare crkve. Starim alasima se često znalo dogoditi da iskopaju neki stari predmet koji su seljani koristili. Između sela i jezera se i danas mogu pronaći stari grobni spomenici. Nakon kolonizacije iza 1945. g. i zadnjeg rata na području bivše Jugoslavije, kao i u celu Vojvodinu, doseljavali su se srbi iz Bosne i Hercegovine.

Još u vreme Rimljana (3-4 vek) na mestu današnjeg Begeča nalazilo se utvrđenje Castellum Onagrinum, kao i pontonski most. Po nekim arheološkim pretpostavkama na teritoriji današnjeg Begeča mogao bi da se nalaziti neotkriveni grob Atile (hunski ratnik i vojskovođa, Atila bič božiji, 406 – 453), jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta iz vremena Rimljana. "Begeč" se prvi put pominje u 16 veku za vreme Otomanske vladavine (beg-naziv za veleposednika, eč-selo), sto je u punom znacenju bilo ‘begovo selo’.

 Tekst i foto priredio Nenad Glišić, Budisava korišćenjem različitih izvora na Internetu.

 


Нови бројач посета од 23.01.2015

Copyright © 2005 -

Српска православна Црква - Информативни портал СПЦ Холандија

OFICIJELNI SAJT SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE ZAPADNO-EVROPSKA MOJA EPARHIJA U DIJASPORI

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету Православно хришžанство.ru. Каталог православних ресурса на интернету
Podržite naš sajt kliknite na banere!

e-mail: webmaster@pravoslavlje.nl