Rotterdam Amsterdam Utrecht
Emmen
Ede
Nijmegen
Breda
Eritrea
Kalendar Sveštenstvo Ikone
 
 
CRKVE Saradnici

 

 

ЦРКВА ПРЕНОС МОШТИЈУ СВ. НИКОЛЕ 'МАЛАДОЊА'
ДОЛОВО

Подигнута је 1888. на узвишењу изнад центра Долова, због чега је добила назив Горња. Ова складна неокласицистичка грађевина мањих димензија сазидана је на месту старије цркве из 1765, која је срушена 1877. Мирна и отмена фасадна декорација, са полукружним слепим нишама и низом аркада на конзолама, ствара утисак старе ренесансне палате. Подједнако је обраћена пажња на вертикалну и хоризонталну поделу архитектонске пластике. Западно прочеље је надвишено звоником на коме је, са изузетком барокно-рокајних линија кровног венца, поновљена неокласицистичка декорација. Према пројекту Драгише Милутиновића израђен је иконостас, за који је сликану декорацију извео 1901. Паја Јовановић. То је једна од ретких религиозних целина у Јовановићевом опусу. Његова превасходна заинтересованост за историјску и жанр слику, чини да се код представа религиозног садржаја ослања на старије узоре, у овом случају назарене, као и на еклектичан манир. Претпоставља се да су зидне слике у олтару и наосу рад неког од ученика Јосифа Гојгнера. Конзерваторски радови су извођени 1968. и 1972, а током 2006. реконструкција фасада. (‘Spomeničko nasleđe Srbija’, Zavod za zaštitu spomenika kulture RS)

Мала црква Долово

Данашња Мала или Горња црква сазидана је на темељима старе цркве блатаре коју су први насељеници Долова подигли у славу Божију и посветили преносу Мошти Светог Оца Николаја, која је била освећена 23.септембра 1765. од стране блаженопочившег епископа Викентија Јовановића.

Због њене дотрајалости епархијска управа је прогласила стару цркву блатару опасном за употребу и затворила је 23.фебруара 1877. године. У пролеће 1882. године расписан је конкурс за подизање нове, данашње, цркве на којем је победио и добио посао Франц Брандајз из Вршца. Зидање цркве је започето 9.маја 1886. а послове је надгледао Фердинанд Герман из Панчева, а темеље осветио месни парох Сава Коларски. Црква је била завршена и освећена 2.јуна 1888. године. Освећење је извршио Фотије Јорговић, архимадрит војловачки. Драгутин Милутиновић, професор београдске Велике школе, радио је план иконостаса, а радове су извели Којић и Новаковић, мајстори из Кикинде за накнаду од 5.000 форинти. Зидну декорацију и иконе ( фреске ) у медаљонима урадили су бечки сликар Едуард Клајн и његов помагач мајстор Антон Штурм. Радови су трајали од октобра 1893. до априла 1894. године. Исте године склопљен је уговор са чувеним мајстором Пајом Јовановићем за осликавање икона у иконостасу. Након три године, тј. 1897. године, у децембру, била је урађена прва партија икона, а следеће 1898. године, завршен је комплетан иконостас. Од освећења цркве и иконостаса није било озбиљнијих послова на одржавању храма до 1969. године, када је доловачки мајстор Миле Ромчев заменио прозоре храма. 1971. и 1972. урађено је чишћење фрески од чађи, комплетно малање унутрашњости храма и рестаурација икона у иконостасу. До великих, озбиљних, послова на уређењу храма долази 2005. године по благослову Његовог Преосвештенства Епископа банатског Господина Никанора. Том приликом урађена је нова малтерација и фасада цркве, кров звоника, нови крст на звонику, нови кров цркве и рестаурација и конзервација икона у иконостасу. Наведени послови завршени су 2008. године. Освећење је извршио Епископ банатски Господин Никанор 20.јула 2008. године. (Са сајта Мале цркве Долово)

Фото Ненад Глишић, Будисава текст са сајта Епархије Банатске.


Нови бројач посета од 23.01.2015

Copyright © 2005 -

Српска православна Црква - Информативни портал СПЦ Холандија

OFICIJELNI SAJT SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE ZAPADNO-EVROPSKA MOJA EPARHIJA U DIJASPORI

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету Православно хришžанство.ru. Каталог православних ресурса на интернету
Podržite naš sajt kliknite na banere!

e-mail: webmaster@pravoslavlje.nl