Rotterdam Amsterdam Utrecht
Emmen
Ede
Nijmegen
Breda
Eritrea
Kalendar Sveštenstvo Ikone
 
 
CRKVE Saradnici

 

 

ЦРКВА ПРЕНОС МОШТИЈУ СВ. НИКОЛЕ 'ВЕЛИДОЊА'
ДОЛОВО

Изграђена је 1811. у центру Долова, као барокна грађевина једнобродне издужене основе. Полукружни олтарски простор од наоса раздваја иконостасна преграда изведена у класицистичко-бидермајрском маниру. Сликану декорацију за богато изрезбарени иконостас старе доловске цркве извео је 1850. Јован Поповић. Примењујући своје сликарско умеће, усавршено у класи Леополда Купелвизера на бечкој Академији, Поповић остварује овде једну од најлепших религиозних целина у првој половини XIX века. Под утицајем касноназаренског сликарства највише пажње обраћа на прецизност цртежа, складност компоновања са смелим скраћењима и обраду драперија. Према подацима из летописа, живопис олтара и наоса велике доловачке цркве је рад непознатог немачког сликара. Избор сцена у олтару наводи да се ради о лутерану. Пространи наос је одвојен масивним зидом са три полукружна отвора од припрате са хором. Западним прочељем доминира високи звоник, надвишен уском лименом капом. Фасадна декорација чистих линија и пречишћених облика, најбогатија на западној страни, наглашене је вертикалне поделе. Конзерваторски радови су изведени 1962, а током 2006. радови на западном прочељу са звоником. (‘Spomeničko nasleđe Srbija’, Zavod za zaštitu spomenika kulture RS)

ХРАМ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА - Велика Црква Одмах по насељавању у Долову је саграђена једна црква од земље (набијача). Како се село ширило, а број становника умножавао, појавила се потреба за већим храмом. Велика или Доња црква „сазидана је од доброг материјала и посвећена Св. Оцу Николају, а освећена блажено почившим епископом Стефаном Авакумовићем, 15.октобра 1811 године.

Доловачка Велика Црква је у основи једнобродна грађевина са полукружним олтарским простором. Саграђена је у неокласичном стилу. Иконостас у Великој Цркви је рађен је од 1853 до 1855, а за израду је био задужен нас познати академски сликар Јован Поповић, који је за свој рад био награђен са 10500 форинти. Иконостас је украшен богато позлаћеном резбаријом са елементима рококоа и класицистичке орнаментике.

Историјат храма данас нам је јако мало познат. Генерална обнова храма је почела 2005 године... (Sajt Eparhije banatske)

Фото Ненад Глишић, Будисава текст са сајта Епархије Банатске.


Нови бројач посета од 23.01.2015

Copyright © 2005 -

Српска православна Црква - Информативни портал СПЦ Холандија

OFICIJELNI SAJT SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE ZAPADNO-EVROPSKA MOJA EPARHIJA U DIJASPORI

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету Православно хришžанство.ru. Каталог православних ресурса на интернету
Podržite naš sajt kliknite na banere!

e-mail: webmaster@pravoslavlje.nl