Rotterdam Amsterdam Utrecht
Emmen
Ede
Nijmegen
Breda
Eritrea
Kalendar Sveštenstvo Ikone
 
 
CRKVE Saradnici

 

 

ХРАМ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА (22. мај)
ПАДЕЈ

Храм је подигнут 1855. године и посвећен је Светом Оцу Николају. Иконостас, певницу и тронове радили су Душан Алексић и Ђура Пецић у периоду од 1867. до 1869. године. Најстарија матична књига је из 1830. године. Парохијски дом је сазидан 1926. године. (Sajt Eparhije banatske)

Душан Алексић (2. 5. 1844, Арад, Румунија - 14. 6. 1900, Деска, Банат) је био сликар и иконограф. Сликарство је почео у атељеу свог оца Николе. Похађао је и бечку академију. Радио је иконописање у неколико мањих цркава у Банату; у селима Српски Падеј, Деска, Брестовац, Немет, Ђала, и у мјестима која су сада у Румунији: Микалака, Семлак, Шајтин, Кетеђхаза, Велики Пил, Кеча, Мађарат и Репсег. При раду већином копира слике свог оца. (Из Википедије)

Padej je naselje koje se nalazi u severnom delu Banata na ušću Zlatice i reke Tise. Na ravničarskom terenu i kao takav spada na potisku region.

Padej se prvi put pominje 1256. godine. Samo ime Padej je Slovenskog porekla i potiče od reči PODVEJ što znači naselje pod obalom.... (Sa sajta opštine Čoka)

Danas Padej, prema popisu iz 2011. godine, ima 2.375 stanovnika...oko 67% su Mađari a oko 25% Srbi. (Vikipedija)

 

Фото Ненад Глишић, Будисава текст са сајта Епархије Банатске.


Нови бројач посета од 23.01.2015

Copyright © 2005 -

Српска православна Црква - Информативни портал СПЦ Холандија

OFICIJELNI SAJT SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE ZAPADNO-EVROPSKA MOJA EPARHIJA U DIJASPORI

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету Православно хришžанство.ru. Каталог православних ресурса на интернету
Podržite naš sajt kliknite na banere!

e-mail: webmaster@pravoslavlje.nl