Rotterdam Amsterdam Utrecht
Emmen
Ede
Nijmegen
Breda
Eritrea
Kalendar Sveštenstvo Ikone
 
 
CRKVE Saradnici

 

Crkva
SVETA TRI JERARHA
Kisač

 

Pravoslavna crkva Sveta tri jerarha podignuta je 1773. godine

 

Zidane oltarske pregrade su sada izuzetna retkost. Isto se odnosi i na gipsani ili betonski ikonostas.To svakako ne govori o bogatstvu onih koji su podigli i ukrasili crkvu.

 

Slika Tri jerarha je iznad vrata na spoljnjem južnom zidu crkve.

 

Ako o bratite pažnju uočićete u nišama oltarske pregrade, levo i desno od carskih dveri, krune koje se koriste u obredu venčanja.

Na internetu sam naišao na šturi podatak da je crkva obnovljena 2001. pa pretpostavljam i da su nova sedišta (‘mirski stolovi’) iz tog vremena ili nešto kasnije.

Ono što je za mene posebna vrednost je osećaj koji imate u toj crkvi - osećaj bliskosti sa vremenom u kome je crkva gradjena. U drugim crkvama iz tog vremena je očigledno da su odmah posle izgradnje ili kasnije ukrašavane, često i više puta, uglavnom baroknim rezbarijama u pozlati, većim brojem ikona ... U ovoj kisačkoj crkvi naslućuje se autentični izgled iz doba gradnje crkve.

 

U porti je sačuvano nekoliko starijih nadgrobnih spomenika.

 

Kisač se prvi put spominje u 17. veku i to kao selo sa isključivo srpskim stanovništvom a stotinak godina kasnije u selo se doseljavaju i Slovaci koji i danas čine znatan procenat. U Kisaču se nalazi  i evangelistički hram iz 1795.

Tekst priredio Nenad Glišić korišćenjem različitih izvora na Internetu.


Copyright © 2005 -

Српска православна Црква - Информативни портал СПЦ Холандија

OFICIJELNI SAJT SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE ZAPADNO-EVROPSKA MOJA EPARHIJA U DIJASPORI

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету Православно хришžанство.ru. Каталог православних ресурса на интернету
Podržite naš sajt kliknite na banere!

e-mail: webmaster@pravoslavlje.nl