Rotterdam Amsterdam Utrecht
Emmen
Ede
Nijmegen
Breda
Eritrea
Kalendar Sveštenstvo Ikone
 
 
CRKVE Saradnici

Црква Преноса моштију светог оца Николаја
Чортановци (Срем)

Село Чортановци налази се на ободу Фрушке горе, недалеко од Сремских Карловаца. Храм Св. Николе подигнут је у првој половини XIX века, о чему сведочи уговор склопљен 1827. између општине и Карла Хаскија, зидарског мајстора из Митровице. Типска у основној замисли, то је једнобродна грађевина са полукружном олтарском апсидом и нижим звоником на западној страни. Уобичајену хоризонталну и вертикалну поделу соклом, кровним венцем и пиластрима допуњују по три степенасто усечене и полукружно завршене нише за прозоре на северној и јужној фасади. Звоник у приземном делу решен је као отворено предворје. Резбарија олтарске преграде са преовлађујућим барокним биљним мотивима комбинованим са таласасто изувијаним формама, дело је непознатог мајстора из друге половине XVIII века. Иконе се приписују Григорију Јездимировићу, следбенику стила Теодора Крачуна, са којим је сарађивао на сликању главног иконостаса Саборне цркве у Сремским Карловцима. То је био сликар недовољног образовања и без веће креативне моћи. Иконостас је првобитно био намењен цркви у Лединцима, а у већој, чортановачкој цркви, додати су поједини делови ради попуњавања простора и учвршћења резбарија.

Црква је споменик културе великог значаја.

(Извор: ''Споменичко наслеђе Србије'' – Завод за заштиту споменика културе Србије, 1998.)

 

 

Prvobitna čortanovačka Crkva je sazidana u vizantjskom stilu i podignuta 1728. godine i osvećena od episkopa krušedolskog Nikanora. Nova crkva je podignuta 1827. godine, a završena 1829. godine. To je jednobrodna građevina sa poloukružnom oltarskom aspidom na istočnoj strani i zvonikom koji se uzdiže iznad zapadnog dela crkve. Rezbarija ikonostasa rad je nepoznatog majstora druge polovine XVIII veka, sa baroknim elementima a po svojoj arhitektonskoj strukturi pripada tipu višespratnih oltarskih pregrada. Crkva je u bila uveoma lošem stanju,  smo je  zatekli u rekonstrukcija.

 

 

‘’ČORTANOVCI
Ime ovoga sela postalo je od ribe čortan . Tako zovu Sloveni, a naime - Rusi, šarana manjeg od po kile . A posto ovo selo nije vise od pola sahata udaljeno od Dunava, koji u toj duzi obiluje ribom te vrste, to su i stanovnici toga mesta jos u prva vremena, kad su se tu naselili, vecinom ribu lovili i time trgovali . Otuda su i dobili ti stanovnci ovo ime .
Selo je udaljeno podrug sahata od Karlovaca . Ima 180 kuca i oko 900 dusa . Stanovnici su Srbi istocno-pravoslavne vere . Imaju lepu crkvu, sagradjenu pocetkom ovoga veka (XIX) , urednu skolu, koju pohodi oko 140 dece . Narod je vrlo čio i potpuno zdrav, krepak i za svaki posao .
Polozaj sela je vrlo lep; tu je livada, njiva, vocnjaci, a do godine 1886 . i grozni vinogradi, koji su danas filokserom unisteni, pa se zato ta zemlja danasnjim danom kukuruzom zaseva . Kraj Dunava ima povelik komad sume, poznate pod imenom Suma Mijaljevci, koju sada proseca zeljezna pruga i na koju se naslanja prokop, koji dalje vodi put Zemuna .
Narod zivi lepo i umereno, oskudice ne trpe ni u cemu, kuce su im ciste i spretne, poredjane u dve ulice u dolini izmedju dva brega tako, da ne mozes ni otkuda sela ugledati, dok u ovo ne dodjes .
Do godine 1855 . bio je sav atar ovoga sela u rukama naseg naroda, od tog doba, malo po malo kupuju i Nemci iz susednog sela Beske zemlju , tako da je do godine 1882 . i dalje, kad se pasnjak, koji je bio dosta velik podelio na celo stanovnistvo prema ostaloj zemlji, veci deo tog pasnjaka dosao u ruke stranaca, sto, naravno, znatnu stetu cini selu, a stanovnistvo tog sela iz dana u dan sve jace pritiskuje i gnjeci .
Probavivsi ovde potrebno mi vreme i svrsivsi svoj posao, krenem selu Beška . "

Ovo je odlomak o mestu iz knjige "Trideset dana na ubavu putu" koju je napisao prota karlovački Vasilije Konstantinović,a izdata je u Sremskim Karlovcima 1899.godine. Prota Konstantinović je dobio nalog da 1896.godine pregleda karlovačku protopopiju i da o tome napiše detaljan izveštaj, koji je kasnije pretočen u knjigu.

Sveti Arsenije Sremac, drugi srpski arhiepiskop, naslednik Svetog Save, je rodjen u selu Dabar, koje se nalazilo u istoimenoj dolini kod Čortanovaca, a skolovao se u obližnjem Slankamenu.

Čortanovci je naselje u opštini Inđija u Sremu. Od Novog Sada je udaljeno oko 20 km. Prema popisu iz 2002 . bilo je 2308 stanovnika .

 Tekst priredio Nenad Glišić korišćenjem različitih izvora na Internetu.

 


id=3535017&lang=NL&i=27" type="text/javascript">

Copyright © 2005 -

Српска православна Црква - Информативни портал СПЦ Холандија

OFICIJELNI SAJT SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE ZAPADNO-EVROPSKA MOJA EPARHIJA U DIJASPORI

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету Православно хришžанство.ru. Каталог православних ресурса на интернету
Podržite naš sajt kliknite na banere!

e-mail: webmaster@pravoslavlje.nl