Rotterdam Amsterdam Utrecht
Emmen
Ede
Nijmegen
Breda
Eritrea
Kalendar Sveštenstvo Ikone
 
 
CRKVE Saradnici

Црква Св. Николе
Сакуле

Село Сакуле налази се у средишњем Банату, недалеко од реке Тамиш. Црква Св. Николе је репрезентативна једнобродна грађевина разуђених фасада, изведена у класицистичком стилу. Северна и јужна фасада решене су са дубоким полукружно завршеним нишама у којима су смештени прозори, а на западном прочељу полукружно завршен прозор над порталом фланкирају две слепе нише истог облика и димензија. У цркви Св. Николе, саграђеној 1844, унутрашња декорација поседује стилско јединство, будући да је настала као дело једне групе мајстора у кратком временском периоду. Иконопис Константина Пантелића из 1856–57. на олтарској прегради, архијерејском и Богородичином трону, чини целину са њиховим архитектонским конструкцијама и скулпторским радом (дверима, оплатом и резбаријом). Исти резбар је вероватно начинио и два налоња за целивајуће иконе, а по свој прилици истовремени су и орнаментални и фигурални украс на зидовима храма. Константин Пантелић био је штићеник митрополита Стратимировића и Лукијана Мушицког, што му је донело бројне наруџбине за велике сликарске послове. У цркви се налазе још иконе из XVIII и XIX века и једно оковано јеванђеље, штампано у Русији 1760.

Црква је уврштена у споменике културе великог значаја.

(Извор: ''Споменичко наслеђе Србије'' – Завод за заштиту споменика културе Србије, 1998.)

 

Sakule - Prvi pomen o Sakulama datira još iz 1432g, i po tome je ovo selo najstarije u opštini. Staro Selo sagradjeno je rtu diluvijalne terase, koji je sa tri strane okružen niskom aluvijalnom ravni Tamiša. Na starim kartama obeležavan kao Siget-ostrvo.

U predtursko doba su potpadale pod Kovinsku županiju. U XVIII veku, selo je bilo u sklopu Temišvarske eparhije u okviru pančevačkog protopijata.

Plan za širenje sela izgradjen je 1776g. i po njemu je, u neposrednoj blizini Starog Sela uredjen prostran trg unutar koga je pravoslavna crkva, a oko trga su sve javne zgrade, a dalje okolo urbano naselje. Kada se govori o istoriji ovog sela treba pomenuti i jednu predpostavku kuju pominju gotovo svi madjarski i naši istoricari. Jugozapadno od sela je potes zvani Truntalj. U madjarskoj monografiji o Torontalskoj županiji predpostavlja se da je tu bila stara tvrdjava Torontal čiji poceci datiraju još iz 10.veka.

Jovan Erdeljanović navodi tvrdnje nekih meštana da je prvo naselje bilo južnije na potesu Siget, Careva umka.Odatle se na mesto današnjeg Starog Sela naselje preselilo tek 1725-1730g.od kada dobija savremeno ime.

Jovan Erdeljanović, nastavljač dela Jovana Cvijića, u cilju prikupljanja istorijske građe za etnološku studiju o Srbima u Banatu, boravio je u Sakulama od 4. do 6. aprila 1924. godine. Tom prilikom je zabeležio predanje o naselju I stanovništvu od meštana sela.

Izvod iz knjige ,,Srbi u Banatu,,:

‘’Siget (ostrvo, mađarski) je mesto najstarijeg naselja, o čemu svedoče novci, crpovi, crkvina, podrum od cigala. Tu je nekad bila kula I po njoj: ,,Sa-kule,,. Ta je kula bila bliže Tamišu. U Sigetu ima Careva unka I u njoj nalaze cigle I malter. Sa tog mesta, po tvrđenju pokojnog sveštenika, koji je dao podatke Mitropoliji, prešli u današnje Staro selo pre 187 godina. I sad u Starom selu ima krst na mestu gde je bila stara crkvica Sv.Nikole. Ali groblje nije moglo biti tu, jer je malo mesto, voda je sa svih strana, nego na mestu Kaputu, blizu sadašnjeg sela, gde su sada kuće. I sad su te prve familije većinom nastanjene u Starom selu (izuzevši, naravno, one koje su izumrle ili se iselile), a odatle su njihovi ogranci prešli u novo selo.

Pre rata navršilo se 174 godine kako je naseljeno Staro selo I u njemu je bilo oko 50 numeri.

,,Indžiliri,, su davali zemlju još familijama Starog sela, pa su je ove posle odatle postepeno prodavale.

Stari učitelj Kosta Tornjanski (84 god.) tvrdi da je zapamtio ruševine od kule na Sigetu. Zna se pouzdano I na kom je mestu tamo bila crkva, čiji su se temelji još poznavali. To najstarije selo se najpre zvalo Siget.  Oko 1725-1730 godine počelo se naseljavati današnje Staro selo, nazvano Sakule. Doselili su se iz tog prvog sela Sigeta u današnje Staro selo, pa im je posle pridolazila pokoja familija I sa druge strane. Zna se pouzdano da su još u Starom selu dobili od ,,indžilira,, zemlju I tamo I sad ima familija sa cesijama, koje nisu u novom selu. Staro selo je bilo malo (100-150 kuća), pa kako nije bilo dosta mesta, počeli su još u prvoj polovini 18 veka naseljavanje u današnjem novom selu I kad se većina sela našla na novom mestu, napravili su crkvu pod šindrom na mestu današnje škole, prema današnjoj crkvi, a groblje je već bilo na današnjem mestu. I ta je crkva slavila Sv.Nikolu. Zatim je zidana sadašnja crkva (opet Sv.Nikole) I dovršena 1846. godine. ‘’

Sakule je naselje na levoj obali Tamiša, u opštini Opovo. Prema popisu iz 2002. bilo je 2048 stanovnika

 Tekst priredio Nenad Glišić korišćenjem različitih izvora na Internetu.


Copyright © 2005 -

Српска православна Црква - Информативни портал СПЦ Холандија

OFICIJELNI SAJT SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE ZAPADNO-EVROPSKA MOJA EPARHIJA U DIJASPORI

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету Православно хришžанство.ru. Каталог православних ресурса на интернету
Podržite naš sajt kliknite na banere!

e-mail: webmaster@pravoslavlje.nl