Rotterdam Amsterdam Utrecht
Emmen
Ede
Nijmegen
Breda
Eritrea
Kalendar Sveštenstvo Ikone
 
 
CRKVE Saradnici

Crkva Sv. Nikole

Žabalj (Južna Bačka – Šajkaška)

Prvi Hram u Žablju se pominje 1720. godine , ali je srušen prilikom preseljenja sela na današnju lokaciju. Nije poznato kada je stara crkva podignuta a još se i danas razaznaje mesto na kome je bila podignuta i obeležava se vencem.

Ni novopodignuta crkva nije zadovoljavala potrebe opštine, pa je 1832. odobrena gradnja sadašnje crkvene zgrade koja je dovršena 1835. i osveštao ju je bački vladika Georgije Hranislav u maju iste godine. (Na slici je tabla postavljena iznad ulaza u hram na kojoj se govori o izgradnji i osveštanju hrama.)

Posvećena je prenosu moštiju Sv. Nikole.

Sadašnji Hram Sv. Oca Nikolaja stradao je kao i mnogi drugi u madjarsdkoj buni 1848/49. godine.

Hram je zidan u baroknom stilu polukružne oltarske apside, a ikonostas je jedinstven u našim krajevima. Građen je od poliranog raznobojnog veštačkog kamena po nacrtu Svetozara Ivačkovića 1884. godine u stilu bidermajera, a ikone su radovi više majstora.

(Na ploči koja je na slici je upisano 80 Žabaljčana – dobrovoljaca na strani Srbije u I sv. ratu.)

Žabalj je veoma staro naselje. Nađeni arheološki materijal je iz vremena latenske i sarmatske kulture. Najstariji podaci o Žablju su iz 1514, kada je bio utvrđenje što ga je Doža Đerđ  preoteo od sremskog vladike. Međutim, za Žabalj se znalo i ranije -u vreme vladavine ugarskog kralja Vladislava IV Kumanca, koji je u Žablju izdao dve povelje dok je boravio u krajevima oko ušća Tise u Dunav. Tako bi najraniji pomen Žablja iz tog perioda mogao biti 1272, a najkasniji 1290. godine. Posle austrijsko-turskih ratova i zaključenja mira u Sremskim Karlovcima (1699) Žabalj ulazi u sastav austrijske Potiske vojne granice. Žabalj je oduvek imao jaku tradiciju kao upravni centar, iako je glavni grad Šajkaškog bataljona bio Titel. Zdanje pravoslavne crkve u Starom Žablju porušeno je kao i sve ostale javne zgrade u poplavi 1770. kada je i došlo do preseljenja sela na novu lokaciju. Svojevremeno je Žabalj bio najlepše kompanijsko mesto u celoj Granici

Žabalj je jedno od 14 naselja Šajkaške i sedište istoimene opštine u južnobačkom regionu. sedište opštine. Ima oko 10.000 stanovnika. Pored Žablja teče i u Tisu se uliva reka Jegrička.

Sada je Žabalj je sedište crkveno-organizacione zajednice SPC za 14 naselja šajkaške oblasti, odnosno, sedište protojereja za Šajkašku.

Žabalj je udaljen desetak kilometara od Tise, na putu Novi Sad – Zrenjanin i na potiskom putu koji vodi do severne granice Srbije.

Tekst priredio Nenad Glišić korišćenjem različitih izvora na Internetu.

f


Copyright © 2005 -

Српска православна Црква - Информативни портал СПЦ Холандија

OFICIJELNI SAJT SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE ZAPADNO-EVROPSKA MOJA EPARHIJA U DIJASPORI

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету Православно хришžанство.ru. Каталог православних ресурса на интернету
Podržite naš sajt kliknite na banere!

e-mail: webmaster@pravoslavlje.nl