ЦРКВА"СВЕТИХ ВРАЧА КОЗМЕ И ДАМЈАНА" У БУБУШИНЦУ - МАЉУРЕBЦУ

( U originalu preuzeto sa sajta iz mog rodnog kraja www.vaznesenje.rs )

Karta-KlicevcaБубушинaчка парохија Црква  Светих Врачева
Свештенство Цркве од оснивања до данас
Црквена Општина
Гробље и споменици на њему

Брадарачка парохија

се зове по седишту парохије. Црква припада селу "Бубушинац - атар Маљуревац. Брадарачкој парохији, припадају села Бубушинац, Братинац, Маљуревац, и Брадарац. Братинац има 200 домова, Брадарац 235 домова, Бубушинац 232 дома,и Маљуревац 132 дома. Свако од ова четири села има и свој настанак и своју историју. Село Братинац се први пут помиње 1320. године, и старо је насеље. Маљуревац се помиње 1380. године у повељи Лазара Хребељановића, која се односи на манастир Горњак, и села која кнез приложи манастиру. Бубушинац   је насеље  које  је  1733. године имало 16 домова, а већ 1883. године има 97 домова. Брадарац  је   једно од најстаријих насеља на овом простору. Из пописа нурија из  1723.године село Брадарац  је имало 17 домоваги припадало је Рукумиској  парохији. По наплаћеном црквеном таксилу Брадарац је 1733. године плаћало    Митрополији Београдској. По својој старости ова парохија је настала пре 1864.године, јер се тада већ помиње у шематизму. Познатом арондацијом парохија 1883.године,образована је Брадарачка парохија од села: Брадарац, Маљуревац, и Братинац, и имала је тада укупно 34 дома. У овом саставу ова парохија остаје све до обнове епархије Браничевске   1921. године. Швматизмом цркве из 1924. године, оснива се парохија Брадарачка,из селаБрадарац,Бубушинац, Маљуревац и Братинац, парохија је у  рангу 1. класе, и    додељена је цркви «Рукумији», бројала је тада 3464 православне душе. Парох који је служио на парохији био је Владимир Вуковић. Од ове парохије је 1937. године, одвојена у парохију која се зове Бубушиначка. Сада је парохија у сатаву "Брадарачка" са четири села, њу сада опслужује свештеник Милан М. Дешић - протојереј. Парохија сада има 700 домова, која примају свештеника.

Црква «св Врачева Козме и Дамјана»

Црква се налази на излазу из села Бубушинац, и по атару села припада Маљуревцу, налази се са десне стране пута Бубушинац - Маљуревац. Црква је  на лепом и здравом месту саграђена. Црква је позната по називу "Летњиковац". Задужбина је брачног пара, Лазара и Јелене Карамарковић из Београда. Црква се  почела зидати 1925. г. и посвећена је празнику "Светих Врачева". Црква  је  завршена и освештана 1936. године на сам дан «Светих Врача»,од стране епископа Браничевског доктора Венијамина. Први свештеник који је служио при цркви  је  Драгомир Милошевић из манастира Рукумије. Црква је зидана од тврдог материјала српско византијског стила градње. Основа цркве је крст. Грађевина се    завршава са два кубета, од којих је централно кубе високо 12 метара. Димензије цркве су: дужина 14 метара, ширина 8 метара, висина 12 метара, док  је западно кубе нешто ниже и данас је ту звоник цркве. Кров цркве је на две воде, покривен је плехом, као и оба кубета на самом врху цркве су два већа крста. Кров цркве је терасаст, тако да даје леп склад цркви. Зидови су обложени полукружним,и кружним розетама, надвратници над прозорима како на кубету и звонику су  полукружни, док су сви прозори на цркви правогаоног облика по  висини и имају - плитке рељефе - пластике. Улазна врата у цркву су на западној страни, над њима  је полукружни свод, у коме је смештена икона патрона цркве. А изнад ње је велика розета кружног облика са украсима пластике. Цркви  је споља урађена фасада и доминира    боја нежна окер, са украшеном белом пластиком. Црква сада има  једно звоно, које је  оштећено, дар је задужбинара цркве. Има лимене олуке. Олтар  је одвојен дрвеном преградом - иконостасом. Иконостас је дрвен и веома је леп рад у дуборезу незна се његов мајстор. Иконе на самом иконостасу поређане су у три нивоа, и рад су академског сликара Колесникова, високе су уметничке вредноети. Икона "Тајна Вечера" је излагана на изложби у Паризу. Два кандила на иконостасу  су првобитна од настанка цркве, а треће  је новијег доба. Црква има своја два Антимиса, стари који датира од  освећења цркве који се чува у олтару, и нови који  је из 1999.г,освештао  га је епископ Игњатије.
Плаштаница у цркви, која се чува у посебно обрађеном од  дрвета столу, је из 1937.г. и стоји одмах са десне стране од уллаза у цркву. На њој  пише текст следеће садржине: «Плаштаница на дар цркви Летњиковачко у Бубушинцу поклања Живан Стевановић и жена Синђа са децом за  здравље и спасење своје душе и за покој душе деди Стевану, и оцу Михајлу и свим мртвима 1937.г.
Црква има својих осам, барјака поклон верног; народа ових села као и потребне  реликвије  за рад, о а такође и богослужбене књиге из периода 1936/37.г.» На западном зиду црке са унутрашње стране, лево и десно од улазних врати постоје окачене  две иконе у дрвеним рамовима, рад је платну, поклон су цркви једна  је посвећена светитељима "Козми и Дамјану"  патрони цркве, а друга је "Свети Никола" слава супруге  задужбинара из њеног дома обе су у цркви од њеног освећења  195б. године. Црква има и своје две богомољачке славе друштва и то на дан: «Мали Ускрс» и "Света Три Јерарха".На десној страни споља од улазних врати постављена  је мермерна плоча са именима задужбинара цркве. Данас при овој цркви, свештеник, иде ушколе и обавља наставу веронауке. Сада о цркви брине протојереј Милан М. Дишић.

Свештенство цркве

Из оскудних  података од настанка ове парохије, сачувана су имена свештеника: Христифор Нешић  1874. године, Димитрије Нешић 1874 - 1890. г, Аврам Љешевић, Никола Милић, Владимир Вуковић 1923.г, Драгомир Милошевић од 1924.г - до 1955.г, Живојин Марковић прота од 1955.г, затим Светислав Живковић прота који  је из Пожаревца где је и становао, од 1.VIII. 1989. године на парохији  је Милан М. Дишић до данас.

Црквена општина Бубушинац

Бубушинац Пре ступања на снагу црквеног устава 1931.г. црквом су управљали црквени тутори. Из сачуваног записа може се  видети да су се у периоду од  1927.г. до 1933. г. смењивали  ови тутори цркве: Љубомир Станковић, Драгутин Цвејић, и Никола Симић, сви из Брадарца. По ступању  устава, и  првих избора за црквено - општински савет у Брадарцу састав су чинили: Слава Димитријевић, Светислав Јасимовић, и Драгомир Милошевић. Цквени благајници су били: Драгутин Цвејић, Никола Савић, Божидар Јосимовић и Милан Перић, а чланови су били у управи цркве: Чедомир Миљковић, Михајло Филиповић, Живојин Стевић, и Петар Ђорђевић. Црквену општину су  од 1955.г. чинили: председник Живојин Марковић - прота, благајник Милан Перић, чланови су Никола Марковић, Милован Манојловић, и Светислав Филиповић. Садашњу црквену општину  чине: председник Милан М. Дишић свештеник, чланови су Љубиша Стојићевић, Радомир Јовић, Жарко Миљковић, и Јездимир Богдановић. Велику помоћ цркви чини и Живојин Перић из Маљуревца.

Гробља и споменици на њему

Сва ова четири села, Бубушинац, Братинац, Маљуревац и Брадарац, имају своја сеоска гробља. Гробља су из периода XIX и XX  века, припадају месним  заједницама ових села. На  гробљима има и капела које подигоше имућнији мештани, као и споменика од камена са крстовима, и од гранита, а сада има и од мермера. Гробља се одржавају солидно.

Заветине и литије

Село Брадарац и Маљуревац славе као заветину, "Светог Апостола и Јеванђелисту «Јована Богослова» који се слави 21. маја сваке године. Бубушинац има  свој дан литије када се иде по целом пољу, и има осам записа, колач се реже код "ораха", у  центру Бубушинца. Заветина у Бубушинцу  је дан четвртак - Светле Седмице - познат у народу као  «свети Четвртак». Село Братинац има своју сеоску заветину на дан  "Ђурђевдан"  6.маја. Црква слави свог патрона дан  "Светих Врачева - Козме  и Дамјана".

Парохијски дом

Црква има своју порту у  површини од 40 ари, као и парцелу њиву у  површини од 4 хектара  и  28 ари - уселу Брадарац. На самој порти поред саме цркве са своје десне стране по дужини, постоје изграђене зграде црквене сале, као и црквеног стана са канцеларијом. Зграде су из  1980/82 као и  1999.г, освећена црквена сала од стране Епископа Игњатија.

Коришћена рађа и литература за писање о цркви у селу Бубушинцу - Стиг 1.Истраживачки рад аутора Радета М. Обрадовића 2002.г.
2. Казивање садашњег свештеника цркве Бубушиначке Милана М.Дишића Протонамесника, и старешине цркве.
З.Шематизам Епархије Браничевске - Пожаревац, 1972.г.
4.Летопис Цркве у селу Вубушинац - чува се у црквеној архиви - библиотеци 2002.
5.Шематизам Цркве за 1924.г.Сремски Карловци 1925.г.
6.Насеља Браничева, Д.Јацановић и Б.Младеновић - Пожаревац 2002.г.