ЦРКВА «СВ ИГЊАТИЈЕ БОГОНОСАЦ» У МАЛОМ ЦРНИЋУ

( U originalu preuzeto sa sajta iz mog rodnog kraja www.vaznesenje.rs )

Crkva u Malom CrnicuСвештенство цркве од настанка  парохије до данас
Црквена општина
Гробље у селу и споме ници на њему
Заветине  и Литије
Парохијски дом


Мало Црниће
У пределу Стига на путу Петровац - Пожаревац, налази се село Мало Црниће, седиште Општине Мало Црниће. По сачуваним подацима, који казују даје  ово село на овој локацији настало крајем ХVIII века. По предању ово село  је постојало много  раније  под именом "Билиће".

Мало Црниће је лоцирано у  западном делу Стига, први писани податак о настанку овог села датира из  14б7. године, из Браничевског Тефтера, турског пописа  за порез. Тада  је село Долње Црниће имало 79 кућа.Своју  читаоницу књига има од давне 1881 .г Читаоница  је  отворена  14. јануара  1879. године. Своју  прву школу добија 1885. године. Zvonara crkve u Malom CnicuМало Црниће данас има 270  домова, са 1150 становника, Насеље има своју цркву, дом културе, млин, пошту, и инфраструктуру модерног средишта општине Мало Црниће је познато  по  часопису. "СТИГ", "ФЕДРАСУ"
Атар М.Црнића се  простире на 1052 хектара. Надморска  висина села је 88. метара. Село је1924.г, имало 240 домова са 1206 житеља. Село је 1955.г добило статус  ошптине, којој припадају 19 села. Атар целе општине је 269 км2.
М. Црниће, је пољопривредна општина, има велики млин још од чувене породице Бајлони.Сада  је тај млин са фабриком тестенина најпознатији у Браничевском региону.Мало Црнићка  парохија, се  зове  по седишту  парохије Малом Црнићу. Парохију сачињавају села: Мало Црниће, Батуша, Калиште, и Крављи До. Парохија  је настала још у  време  прве  владавине кнеза Милоша Обреновића.Parni mlin Ignjata Bajlonija Парохија на својој теритиорији сада има активних 540 домова, од укупно 820 домова. Мало Црниће активних домова који примају свештеника има 207, 161 дом не прима свештеника. Крављи До 79 домова прима активно, а 21 не  прима свештеника, Батуша има 137 активних који прима свештеника и 52 дома, који не  примају свештеника. Калиште са 117 домова активних прима свештеника и 47 домова не прима свештеника. Из сачуваних архива, може се  видети да је на парохији  1879. године био свештен ик Јован Десимировић - Мало Црнићки свештеник .Шематизам С.П.Ц.1924.г,стоји да је тада  парохија била Велико Црнићка, са селима Велико и Мало Црниће, и Крављи До, прве класе са 2158 домова, припада храму "Свети Игњатије Богоносац" у Малом Црнићу, свештеник на парохији  је био  тада  Јован Десимировић.  Poslovno pismo Ignjata BajlonijaДанас  при цркви и на овој  парохији  је свештеник Слободан Станић.
Црква  је у сред Малог Црнића, на дивном и видљивом месту, поред пута. Црква јепосвећена "Светом Игњатију Богоносцу"и сазидана је у  византијском стилу градитељства. Сама црква је  зидана од печене млавске цигле. Започета је зидањем давне 1892. године. Ктитори цркве су фирма "Бајлони" која је имала и свој млин у Малом Црнићу. Зидана  је за време владе краља Александра Обреновића. Освећење цркве је обављено од стране Митрополита Михајла, дана 18.IX.1894. године, тутор цркве је Антон Бајлони индустријалац, тадашњи парох је поменути Јован Десимировић. Црква  је централног типа, са великим овалним кубетом на полигоналном постољу са тространом апсидом на источној страни цркве. На цркви се у  северном и  јужном делу налази по један велики  четвороделни прозор. Улаз у цркву   је  на  западној страни. Ikonostas u crkvi u Malom CrnicuПортал цркве  је  профилисан, а на    лунети изнад портала постављена  је мермерна плоча, са натписом настанка цркве, и дана освештања, као и име ктитора цркве. Изнад самог портала се налази  велика камена розета са орнаментиком. Црква  је омалтерисана споља  и изнутра. Спољашни зидови су обојени конбинацијом црвено - окер боје. Кров цркве је две воде апсиде са плехом, као и кубе цркве које је покривено плехом. Црква на крову има један велики крст на кубету, и  четири мања на крову на терасаст кров цркве, са симсом  је  зналачки урађен и даје леп склад цркви. Унутрашшост цркве је на  зидовима живописана, од стране сликара Доминика, техника сликања  је на сувом малтеру - тенпера. Црква има своју  галерију као и  припрату, наос, и олтарски део, са бочним апсидама. Између сликаних конпозиција на зидовима цркве је насликана орнаментика од стилизованих цвето ва и небеског свода са звездама. Ово сликарство  је строгих академских  оквира са прецизним цртањем. Колорит  је претежно хладних тонова са наглашеном плавом бојом. Иконостас у цркви  је  радио у дрвету  познати мајстор Стеван Тодоровић, а иконе на иконостасу Доминико. Иконостас је у нивоу две  зоне, веома  је низак. Црква  је 1997.г, електрифицирана.

3ападно од цркве је  подигнута велика и висока звонара 190б. године, на којој сада звоне механичким путем  2  звона, поклон верника из овог краја. На врху  звонаре која  је сазидана у стилу  градње цркве је већи крст. 

Grobnica Ignjata Bajlonija

На иконостасу су у првој  зони иконе: Игњатије Богоносац, Богородица Одигитрија, Благовести Христ Пантокретор, и Арханђел Михајло. У другој зони су иконе: Ђорђе Кратовац, Тајна Вечера, и Свети  Ђорђе. Иконостас се  завршава декоративним крстом са представом распећа.Иконостас  је због своје изузетне уметничке вредности стављен под заштиту државе 1975.г. Плаштаница у цркви потиче још од настанка цркве скраја XIX  века, као и дарохранилица у олтару. Антимис цркве првобитни није сачуван док садашњи  је из  1995.године, и њега  је освештао епископ Игњатије. Црква има своје  богослужбене књиге, као и све реликвије које су потребне  за обављање црквених обреда. У цркви се налазе и две иконе,које су од културног значаја: Икона  је сликана у техници уље на платну "Успење Богородице" величине  96 X 67 см сликао је сликар З.Радак 1894.г. прилог. Друга икона  је рађена у техници уље на  платну "Св.Ана" настала 1895. године  од истог сликара, прилог парохијана. Црква има свој летопис, настао у задање време.О цркви данас брине, и у њој служи свештеник Слободан Станић.До  подизања цркве у Малом Црнићу, народ овог села  је одлазио у суседно место Велико Црниће, које  је имало стародревну капелу, и седиште свештеника.

Grobnica dece Ignjata Bajlonija

 Ову капелу је 1993.г, заменила црква "Св.Пантелија куполна, која  је  по  предању народа срушена  почетком другог светског рата Сада у В.Црнићу не  постоји црква.Предање казује да се на топониму "Топлик" некада налазила стародревна црква која  је  потонула. Црква има и своје  покретно културно благо  поклон дародаваца.Позлаћени путир је дар Антона Бајлонија, икону  "Успеније Св. Богородице"  је  поклон Стојана Стојићевића, конплет свештеничких одежди  је дар Михајла Бајлонија. Црква  је у  више  наврата поправљана 952.г,1962.г, 1968.г, њено освећење  је обављено  1984.г, Хризостом. од настанка 1. Јован Десимировић парох најпре Велико Црнићки од1890, затим Мало Црнићки од 1992-1935.г. 2. Јован Ломовдвв  1935.- до августа месеца., З.Пантелејмон Александров Кокојев 1935-1941.г.,  4.Јов. Марјановић 1941-1945.г.,5.Данило Поповић 1945.г.,6.Бранко Ристановић 1945-1948.г., 7. Наум Стојановић1948-1952.г.,  З.Петар Кнежевић 1953-1969.г.,  9.Драгомир Лазић 1969-1988.г.,10. Жарко Јовановић 1989 - 1 996 begin_of_the_skype_highlighting 1989 - 1 996 Vrij  end_of_the_skype_highlighting.г.,  11. Слободан Станић од 1996. године, садашњи свештеник.

 

 

 

 

Црквена општина Мало Црнићка

Nadgrobne ploce u grobnici Ignjata Bajlonija

Пре ступања на снагу устава С.П.Цркве   1931.г, црквом,и црквеном

имовином су поред свештеника управљали и тутори цркве. Из сачуваних архива, може се видети да су црквеном општином у Малом Црнићу управљали следећи људи - чла

нови  одбора. Црквена ошптина М. Црнићка 1932.године:председник је Цветко Живковић, чланови су, Стојан Миљковић, Илија Стевић, Сава Ћирић, Андреја  М..Марковић, Славко Миладино вић, Војислав Јовановић, Сава Ивић, Игњат Станојевић, почасни  председник  је  био свештеник Јован Ломовцев. Године 19

48, црквени одбор су  чинили: прдседник Божи дар Јовановић, чланови Љуба Златковић, Милан Цвејић.  Године 19б4, одбор црквене општине су  чинили: председник: јереј Петар Кнежевић, потпреседник Миодраг Обрадовић, секретар Борисав Перић, благајник Милош Ристић, чланови:Негован Живковић, Бранко Б.Ристић, Миладин Милојковић, и Љубомир Милошевић. Данашњу црквену ошптину М.Црнићку чине: председник - јереј Слободан Станић, секретар Радиша Стојићевић, благајник Миодраг Станојевић, чланови су Радиша Алексић, Мирослав Митровић из Црнића, из Калишта су  Предраг Стојановић, Кесић Драгорад. Добрица Лекић, из Батуше чланови су Миле Марјановић, Мирко Стевић,и Саша Стојићевић, из Крављег Дола  чланови црквеног одбора су Андреја Марковић и  Добрица Ивић. Црквена општина у Малом Црнићу брине о цркви, и раду цркве. Црквену ошптину редовно посећује Епископ Игњатије, на дан црквене славе,   и служи свету литургију, у цркви  "Свети Игњатије Богоносац" у М.Црнићу
 

Гробље у Малом Црнићу и селима које припадају

Мало Црниће је поред свог села, поред самог асфалтног пута Петровац - Пожаревац лоцирало своје  гробље, које лежи на некадашњој римској насеобини. Гробови су стари два века,  као и споменици на њему, има ту капела, тробних камвнова разних   величина. На гробљу су сахрањени и .чувена пордица Бајлони у својо ггробници подигнутој  1896.г.  Породица Бајлони се ту сахрањивала  званично до краја  1905. године. Данас у Малом Црнићу нема Бајлонија, а остаје сећање на њих, и њихове задужбжне, Цркву и млин који храни народ. Стишко Гробље има и нових капела. од имућнијих породица. И остала три села Батуша, Калиште, и Крављи До, имају доста стара грробља и споменике на њима. Данас о овим поменутим гробљима брине цивилна власт М.З.  Гробља су смештена ван данашњих села у атару  насеља
 

Заветине и Литије


Црниће,као своју славу црквеку слави "Светог Игњатија Богоносца", сеоска завeтина у Малом Црнћу је на дан Духова. Батуша: у њој  је сеоска заветина "Свети Јеремија, у Калишту сеоска заветина, је Света Тројица, у Крављем Долу сеоска заветина је  "Свети Никола -летњи", и "Свети Вртоломеј", у селу две куће и данас  славе богомољачку славу Велику Госпојину. 3а време заветина у Крављем Долу иде преко села и поља и сеоска литија до данас.
 

Парохијски дом


Црква у Малом Црнићу, као своје непокретно имање поседује црквену  порту, која површине 63 ара, и  67метара квадратних, поред тога има и своју њиву у површини 65 ари.  На  порти поред цркве, и звонаре, постоји саграђен парохијски дом који је смештај за становање свештеника, и црквена канцеларија. Црквени дом је саграђен и освештан од стране Епископа Хризостома 1968.г.  Поред асфалтног пута порта цркве је ограђена. Црква има свој бунар, као и водосабдевање из сеоског водовода. У  порти се налази и велики споменик који обележава страдање и имена погинулих и умрлих ратника у  периоду  1914 - 1918. године.


Коришћена грађа и литература за писање о Цркви у Малом Црнићу - Стиг
1. Истраживачки рад аутора књиге Радета М.Обрадовића 2001, 2002, г.
2. Српска Православна Црква Свети Игњатије Богоносац - Мало Црниће аутори Ана Дудаш - књижевница и свештеник Слободан Станић - Мало Црниће  1999.г.
З. Казивање садашњег свештеника Слободана Станића - Мало Црниће  2002г. 4. Шематизам Епархије Враничевске - Пожаревац  1972.Г.
Шематизам Цркве за  1924.г. Сремски Карловци 1925.г.
Млавска Зора - часопис, бр.57/58.  јануар 2001 .г. Петровац - текст "Наслвђе" аутора Радета М.Обрадовића - "Црква Свети Игњатије Богоносац"  у Малом Црнићу .