ЦРКВА «СВ МУЧЕНИЦЕ МАРИНЕ» У САЛАКОВЦУ

( U originalu preuzeto sa sajta iz mog rodnog kraja www.vaznesenje.rs )

Салаковац

је село збијеног типа, налази се на десној обали реке Млаве, припада општини Мало Црниће. Кроз Салаковац пролази магистрални пут, и раскршће Пожаревац - Кучево, и Пожаревац - Петровац - Жагубица - Бор, као и Пожаревац - Салаковац -Велико Градиште. Село је удаљено око 5 километра од седишта општине у Малом Црнићу. Надморска висина места је 91 метар. Површина атара Салаковца  је 1096. хектара. Село је модерног типа, и насељено је становништвом српског порекла, у селу има и доста домаћинства "ромске" националности. Прво помињање села датира из 1467. године у тадашњем турском попису, из Браничевског тефтера село је  било са 56 кућа.  Године 1892, Салаковац има  202 пореске главе. Пописом из  1921.г,  село има 162 дома, са758 становника. Данас Салаковац има 118 домова, и 118 становника. Село има своју цркву, дом културе, основну четворазредну школу, као и сопствени водовод, продавнице, пекару, и низ разних трговинских радњи, у селу има и занатлија. Становништво рома из Салаковца је на привременом раду у иностранству, у већем броју. У атару села има доста извора пијаће  воде. Село у свом окружењу има и насеобине, у остацима из прошлих векова, "римска", "средњевековна", на којима се налазе  остаци материјалне културе. Село по својој локацији припада области "Стиг" - западни крај.   Првобитна насеље Салаковац  је  био у потесу "Бресје", одатле се народ раселио и основао данашњи Салаковац.


1. Трњанско Салаковачка парохија
2. Црква "Свете Мученице Марине"
З. Свештенство цркве од њеног подизања до данас
4. Црква и свештенство
5. Гробље у селу и споменици на њему
6. Заветине


Трњанско - Салаковачка парохија припада Архијерјском намесништву Пожаревачком. Парохију чине села: Велико Црниће, Салаковац, Трњане, и Набрђе. Садашња парохија има око 600 домова. Сва села на овој парохији су повезана добрим путевима међусобно. Село Трњане има своју новоподигнуту цркву. Подаци  о  самој  парохији су веома штури. Из сачуваних протокола може се  видети да је  1899.г парохију опслуживао свештеник Трњански - Владимир Цветковић, и  припадала   је  тада Протопрезвитеријату  Пожаревачком, на чијем  челу је био Живко Ивановић. Сада на овој  парохији служи, протонамесник Милорад Т. Ђурић.

Црква "Свете Мученице Марине" у Салаковцу

Црква се налази у центру села, са десне стране  пута Пожаревац - Кучево. На лепом и здравом месту. Изградња цркве  је започета давне  1938. године,  посвећена  је "Светој Мученици Марини", и по црквеном новом календару се  овај дан слави 30. јула, сваке године. Радови на цркви су завршени ратне 1942. године. Црква је освештана тек 1956. године од стране тадашњег епископа браничевског, господина Хризостома - Војиновића, који је родом из Салаковца. Црква је сазидана од тврдог материјала - цигле. По стилу градитељства црква припада "романском стилу" са особинама српског историцизма. Црква је подужег правоугаоног облика, са великим велелепним кубетом на западном делу, док  је  на источном делу цркве има две олтарске апсиде полукружног облика истурене споља. Кров цркве је  на две  воде  и покривен црепом, док  је кубе  покривено плехом. На самом врху кубета  је  већи крст синбол хришћанства и православља. Предљи западни део је веома леп и има истурену мању припрату, над којом  је озидана четвороугаона кула, над којом је кубе  са  звоником. Прозори на самој цркви су велики у делу  звоника има их  више, док на зидовима цркве су мањег обима  прагоугаоног облика са полукружним сводом.
Црква  је  споља украшена розетама кружног облика. Главни улаз у цркву је на западној страни - двокрилна врата дрвена. Терасаст симс на кубету, и делу мањег крова у предњем делу цркве је посебно складан и леп. Црква  је  споља омалтерисана, и на њој су постављени олуци, фасада је офарбана.
Унутрашњост цркве  се дели, на припрату, лађу цркве и олтар. Црква је унутра омалтерисана и окречена, делом је фреско сликана. Олтарски део је преграђен са једним од најлепших дрвених иконостаса. Иконостас је рађен у дуборезу од куваног ораховог дрвета. Радио  га је  познати    чувени битољски дуборезац Андреј Биценко,  са својим дуборесцима, и осликао га. Иконостас је цркви даривао велики Српски-владика Николај Велимровић, који је био пријатељ владике Хризостома, који је иначе рођен у Салаковцу. Црква  је обнављана у неколико наврата. Генерално  је  обнављана 1967. и 1976. г., а најновију обнову је  имала  1991.године. Црква, има свој  "антимис" од времена освећења цркве. Плаштаницу новијег доба, као и све потребне црквене књиге, сасуде, и крстове, барјаке, за богослужеље. Цркву су посетили сви досадашњи епископи од њеног настанка.Звона на цркви су смештена у кубету цркве и има их комада,  поклон су верног народа овог села. Матичне књиге у цркви су од 1949.г. Садашњи свештвник на парохији је протонамесник Милорад Т.Ђурић. Стари Антимис је пренешен у епархију у Пожаревац, сада у цркви  је  положен нов антимис од стране епископа Игњатија. Црква има своју галерију. У цркви Салаковачкој на зиду од улазних врата са десне стране стоји стара икона св Николе, рађена на плеху, рад мајстора сликара Ристе Ђорђевића из 1897. године.Црква има све богослужбене књиге и  реликвије за свету литургију и друге црквене радњи на црквеним обредима.

Свештенство цркве  од њеног подизања до данас

Како је црква и парохија у Салаковцу млађег датума, оскудни су подаци, имена свештеника  који су  раније   опслуживали  ово  село  и  парохију. 1. Живко Ивановић, свештеник  трњански,   2.Владимир Цветковић 1924.г, парох Пожаревачки,   3.Михаило Банковић, 4.Петар Шљивић - парох  око  4О година на парохији, 5.свештеник Милић службовао  три  године 6.Владимир Цветковић на парохији  био  око  20 година, 7.Александар Колесников - Рус,   8.Милош Прибићевић, 9. јеромонах Симон Миличић, 10. јере ј Љубиша Петровић  1 972.г., 11. Милорад Бурић 1972.г. садашњи свештеник  на "трњанско - салавовачкој "парохији.
Пре  ступања  на  снагу устава С.П.Цркве, 1931. године, црвом су управљали, свештеници, са црквеним туторима. За ову парохију нема сачуваних  имена. Из шематизма цркве за  1924. годину, стоји да је село Салаковац било у саставу, "трњанске"  парохије, која је била у  саставу  села: Трњана, Салаковца, и Набрђа, цркве нема додељена цркви "св.арх.Михаила" у Пожаревцу. Припада првој класи, и има 2891. православну душу свештеник је био Владимир Цветковић. Председник црквене ошптине  Салаковац, је  протонамесник Милорад Т.Ђурић, чланови  су благајник Радиша Митровић, и Радованче Обреновић.
Црквена општина Салаковац, се  издржава искључиво од црквене таксе и скромних прилога од верника.

Гробље у  Салаковцу  и  споменици  на њему

Гробље у Салаковцу је на крају села у близини  пута Салаковац - Трњане, са десне стране пута је добар. Гробље је старо око два века. Споменици на њему су од тесаног камена, са крстом без, и са натписом. Нови надгробни споменици су од мермера, гранита, има нових гробних капела. Гробље се одржава, и  посећује  о данима када су 3адушнице, и Митровдан. На Салаковачком гробљу  је сахрањен, и познати певач "стишког краја", рођен у Салаковцу Боривоје Јанковић. -звани "Дуња" -  рођен 15.1.1927. г, а  преминуо 12.10.1988.г. његова  плоча са  песмом  "Где си  пошла са цветом у коси"  уз пратњу ансабла Витомира Животића, издавач Југотон - Загреб, је продата у  тиражу 50.000  хиљада примерака, и постала је златна. Награђен  је  15.2.1965. г. прилог  гроб  Дуње Јанковића из  Салаковца - Фотографија.

Заветине  и Литије

Сеоска заветина у Салаковцу  је "Света Тројица- Духови", три дана. Црквена  слава је на дан  "Огњене Марије, празнује се сваке  године  ЗО. јула.Роми у селу славе као своју заветину, и славу "Ђурђевдан". Лити је у  селу  нема.

Парохијски дом

Парохијски дом је саграђен у црквеној порти која је површине 27 ари
Црква  поседује  своју  порту у којој   је  црква, са мањим  зградама, црквеном салом саграђеном на јужној  страни  од цркве   1976.г. Преко  пута  порте у плацу  је саграђен  парохијски дом, који  је освештан ЗО.јула 1976. г. од стране  епископа Хризостома. Црква нема своју библиотеку, осим 20 кљига, које  народ  чита.

Коришћена грађа и литература  за писање о цркви у селу Салаковац-Стиг.
1. Истраживачки рад аутора књиге Радета М.Обрадовића 2000, 2002.г. 2. Казивање садашњег свештеника Салаковачког протонамесника Милорада Т.Ђурића,
З. Шематизам Епархије Браничевске - Пожаревац  1972.г.
4. Шематиаам Цркве из  1924.г. Сремски Карловци  1925.г
5. Насеља  Браничева, Д. Јацановић и Б.Младеновић Пож
6. Виминацијум бр.7.Пожаревац  1992.г. издавач Н.Музеј-текст Топграфска грађа Стига, аутори су Даница Вокић и Драган Јацановић.