ЦРКВА  СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА  У МАНАСТИРИЦИ

Село Манастирица се налази на узвишеном месту, опкољено је сво  брдима  Мали и Велики Бубањ, и "Гаиш Фаце" Село се  граничи са селима Кобиље, Рановац, Аљудово и Мустапић. По црквеној подели Манастирица припада намесништву "Млавском"  са седиштем у Петровцу. Село  је  повезано аефалтним путем са Петровцем, као и са Рабровом. Путни правац  је повезан и са селом Кула, и даље са путем Петровац - Пожаревац.Село Манастирица је са   влашким живљем. Насеље се налааи између две области  "Стиг"  и  "Звижд", богато је шумом, и изворима, у веома је живописном пределу. Манастирица је село збијеног типа. Предање говори да је на пар километра и сточно од садашњег села, постојало насеље "Велобрешка" те су се становници због  честих  поплава, једни  населили у Манастирицу, а други одселили у Банат. Манасирица је почетком шесдесетих година XX века, имала 420 домова, са 1500, православних душа. Сада село има око 260 домова. Село има своју цркву, основну школу до  четири разреда, као и сеоску продавницу за снабдевање мешовите робе. Село  је  доброг имућног стања, инфраструктура села је доста добра има мноштво нових модерних кућа. Село има и свој сеоски дом културе. Село је добило своје име, по  остацима Манастира који  је у  прошлим временима постојао у овом месту.
Манастирица припада парохији Кобиљској.

 Манастиричко - Кобиљска парохјија , се зове  по селу Манастирици, које  припада Кобиљској парохији. Ова парохија припада, намесништву Млавском. Подаци о парохији су штури, оскудни. Сачуан је  податак да је  парохија 1879. године опслуживао свештеаик Рановачки Димитрије Лазић, као други Рановачки Милан Здравковић, тада је село Манастирица припадала парохији "Рановачкој". По писаном црквеном шематизму из  1924. године, стоји да је село Манастирица било у саставу "Кобиљске"  парохије, која је била у рангу 1.класе, са 3895, православних душа, цркву своју нема, већ припада цркви Божевачкој. Тадашњи свештеник који  је опслуживао  парохију био  је Драгомир Милошевић. Садашњу парохију чине три села: Кобиље седиште  парохије, Манастирица, и Аљудово.  Кобиље има 296 кућа, Манастирица има 260 кућа, а Аљудово има 52 куће. О  парохији и цркви у Манастирици брине свештеник који  је дошао на парохију лета 2002. године,са црквеним одбором.
Црква светог Пантелејмона у селу Манастирица,  којој  још као цркви припада и село Аљудово. Црквена слава се слави на дан деветог августа сваке године по новом календару. Сама црква се налази на узвишеном месту сред села. Црква  је саграђена у  "византијском" стилу. Црква  је покривена плехом. По предању у селу, се каже да је садашња црква подигнута на истом месту где  је у средњем веку била црква - манастир,  чији  је ктитор био краљ Милутин. Саме рушевине од постојећег манастира биле су уочљиве све до  првих балканских ратова  1912/13.године. Мештани су на поменутом месту услед  јаких киша и бујица  на тој локацији налазили, разне реликвије, које су припадале поменутој цркви. Градња данашњег  храма - цркве  је     започета  још пред сам рат 1939. г и тралала  је градња три године. Црква  је  зидана од прилога народа из села. и околине. Цркву  је  зидао  са народом и тадашњи учитељ. Црква је  по спољним димензијама, дужине  13 метара, ширине 6 метара, и висине 10 метара. Ширина и дуж самог олтара  је 2,5  метара,. Црква  је  зидана од тврдог материлала. Под у цркви је од камена  званог "рановачки". Кубе цркве је осмострано, са прозорима који су  правоугаоног облика, ужи су и у горњем делу су са луком полкруга. Испод кубета, је терасасти део који се уклапа у кров цркве који  је на две  воде. и  самом врху кубета  је кугла са великим крстом, искованим од гвожђа. Средишњи део  је проширен, и кров над њим је на две воде. Има бочних врата, као и прозор над њима. Главни улаз у цркву је простран са двокрилним вратима. Над улазним вратима је већи прозор са полукружним луком. Црква је споља сва по  зидовима фугована, тако да даје склад као  стара грађевина. Одобрење  за зидање је дао епископ браничевски Бенијамин. Антимис у цркви  је освећен 26. децембра 1928. године. Освећење цркве  је  било  9. августа 1956. г. Од стране епископа браничевског Хризостома из Пожаревца.Црква  има своје  богослужбене књиге, и потребне реликвије  за служење у цркви.Звоно на цркви је  старо школско звоно, које  су купили мештани. Пренето је  и постављено на цркви. Иконостас је дрвени и њега је  радио столар из села Рановца Сима Рајић. Иконе на иконостасу су новијег датума не зна се њихов сликар. Црква има и своје барјаке. Цркву сада опслужује Кобиљски свештеник, који је овог лета заменио преминулог свештеника Љубу Зарића. Свештеник је Горан Шагић.  Док није    имао цркву, народ је ишао у Божевац, Кулу, Рановац
 

Свештенство цркве од оснивања парохије до данас
Први свештеник на парохији Манастирици, за кога се  зна из календара за 1879. г био  је свештеник "рановачки"  Димитрије Лазић и други "рановачки" Милан Здравкрвић Драгомир Милошевић 1924. године - Божевачки свештеник Михајло Ванковић, Радивоје Р. Милојковић, Живан Средојевић, Драгомир Милошевић, Николај Базилевски, Михајло Радовановић, Влада Протић, Данило Живковић, Предраг Радовановић Богдан Перовић, Драгоје Поданин, Петар Кнежевић, јеромонах Василије, Божидар Јанковић, Новица Обрадовић, Драгољуб Радовановић, Петар  Петровић, игуман Димитрије Хранисављевић, јеромонах Симеон, свештеник Љубомир Зарић од  1969. године, све до пролећа 2оо2. године када  је изненада преминуо. Садашњи свештеник који служи при цркви у Манастирици  је Горан Пантић,који је дужност  примио 1. априла 2002,

Црквена општина Манастирица
Пре ступања на снагу,  устава С.П.Цркве Osvecenje crkve u Manastirici1931.г. пословима црквене општине  руководили су црквени тутори, са свештеником. По сачуваним записима, црквени тутори од  1921 -.1932. године, су били: Паун Пауновић Илија Топаловић, Милан Топаловић, Од 1939. године све до 1960. године, у селу Манастирици  председник црквене општине је Милан Топаловић, секретар Александар Пауновић, благајник Драгутин Пауновић, чланови су Петар  Трајић. Сима Рајић Петар Радовановић, Петар Зејкић, Павле Грујић, Траило Траиловић, Сима Лазаревић, Петар Петровић. Филип Мартиновић, Алекса Бицић, Петар Макуљевић, Паун Милосављевић Јанко Ф. Илић. Никодије  Велимировић, Јарослав Петровић, и Живота Степановић Нови црквени одбор који  је био до лета 2002. године  чинили су: председник свештеник Љубомир Зарић  који  је изненада у лето 2002. године  преминуо. Садашњи председник одбора  је свештеник   Горан Пантић, чланови одбора су, секретар Воја Драгомировић, благајник Слађан Миловановић  чланови одбора су Радиша Живковић, 3оран Ђорђевић, Тома Миловановић.

Гробље и споменици на њему
Село Манастирица има гробље које  се налази
ван села. На њему су споменици новијег доба, рађени од обичног камена гоанит сада има споменика и од мермера. Гробље  је сада доста напуштено - не одржава се . О гробљу сада брину мештани са  својом  Месном Заједницом.

Заветине и Литије
Сеоска слава је у Манастирици на дан 'Духовни петак", а  црквена слава  је на дан "светог Пантелејмона" деветог августа сваке године.  Повише цркве и данас постоји један извор, око кога се народ окупља младим недељама, уз  веровање да лечи од болести очију.
Парохијски дом
У селу Манастирици   нема Црквена општина у Кобиљу има
порту у површини од 53 ари.  Подигнут  је нови парохијски дом кућа 1961. године. Изграђен је у порти близу улазне капије. за време служења у Кобиљу, тадашњи свештеник Љубомир Зарић са својим одбором,   и народом из села подигао  је велику црквену салу, са канцеларијом. У сали   се слави црквена слава, као и славе "богомољачког друштва.  Сала је освештана од стране епископа Игњатија 2002.
године. Црква у Манастирици поседује свој  забран у месту  званом "Хајдучки кладенац"  у  површини од 2 хектара и 77 ари.

U originalu preuzeto sa sajta iz mog rodnog kraja www.vaznesenje.rs

Фото Славиша Т. Јовановић из Рановца webmaster www.pravoslavlje.nl i www.manastiri-crkve.com