Rotterdam Amsterdam Utrecht
Emmen
Ede
Nijmegen
Breda
Eritrea
Kalendar Sveštenstvo Ikone
 
 
 Početna Manastiri
Crkve Saradnici

 

Manastir sv. oca Nikolaja

 

VRANJE

    

 

Manastir Svetog Nikole nalazi se na severnoj periferiji Vranja i datira iz prve polovine 14. veka. Manastir je Srpske pravoslavne crkve i pripada eparhiji vranjskoj. Manastir Sv. Nikole u 20 veku egzistira kao crkva, ali je 1995. godine nakon obnove izgrađen i manastirski konak. Ne postoje precizni podaci ko je i kada izgradio ovu crkvu. Najviše podataka ima u delima Jovana Hadži-Vasilјevića i povelјama kojima je ovaj manastir darivan Hilandaru. Prema jednim izvorima, crkva predstavlјa zadužbinu braće Balšića. U prilog ovom tvrđenju ide činjenica da je prilikom rekonstrukcije hrama u njegovim temelјima pronađen zapis na kamenu o braći Balšić kao ktitorima.

Prema drugim izvorima, manastir je podigao knez Baldovin, koji je zemlјu na kojoj se manastir nalazi dobio od kralјa Stefana Dečanskog na korišćenje 1334. godine.

U periodu između 1343. i 1345. godine povelјom kralјa Dušana, a kasnije i cara, manastir Svetog Nikole postao je metoh manastira Hilandara. Do osvajanja Vranja od strane Turaka 1402. godine, u manastiru su obitavali monasi manastira Hilandar.

Najstariji sačuvani pisani izvor je već pomenuta povelјa kralјa Dušana. Jovan Hadži-Vasilјević piše o tri nadgrobne ploče, koje su nađene u crkvi 1894. godine i 1895. godine prenete u Narodni muzej u Beogradu. Do danas sačuvana je samo jedna, i to ona na kojoj je isklesan dan smrti kneza Baldovina - 10. oktobar.

Godine 1402. manastir Svetog Nikole napušta monaštvo, manastir ostaje pust i nakon turskog razaranja ostaje u ruševinama do kraja 19. veka. Obnovlјen je 1905. godine na temelјu stare zadužbine, za vreme Nјegovog Veličanstva kralјa Petra I. Iz tog perioda datira i ikonostas.

Manastir Sv. Nikole u HH veku egzistira kao crkva, da bi 1995. godine, sa blagoslovom Nјegovog Preosveštenstva Episkopa vranjskog Gospodina Pahomija počela obnova, kada je podignut manastirski konak.

 

telefon za kontakt   00 381(0)65 988 8992

 

Фото и текст обрада приредио Славиша Т. Јовановић webmaster коришћењем разних извора на интернету

.www.pravoslavlje.nl i www.manastiri-crkve.com

 

 


Copyright © 2005 -

Српска православна Црква - Информативни портал СПЦ Холандија

OFICIJELNI SAJT SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE ZAPADNO-EVROPSKA MOJA EPARHIJA U DIJASPORI

e-mail: webmaster@pravoslavlje.nl