Rotterdam Amsterdam Utrecht
Emmen
Ede
Nijmegen
Breda
Eritrea
Kalendar Sveštenstvo Ikone
 
 
CRKVE Saradnici

Manastir Čokešina

Po legendi manastir je zadužbina Miloša Obilića. Manastir je kao i selo nazvan po Bogdanu Čokeši nekadašnjem mačvanskom vlastelinu na čijem je imanju podugnut. Godine 1458. postaje vlasništvo velikog logotega Stjepana Ratkovića, a iz tog vremena potičiu i dve sačuvane kamene ploče u podu crkve.

 U periodu od 1707. do 1732. godine, posle velike seobe pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem, u manastiru je postojala škola na čelu sa igumanom Vasilijem. Manastir je bio rasadniк pismenosti u кome su učili mladići iz oкolnih mačvansкih, pocersкih i jadarsкih sela. Turci su zatim zapalili i srušili manastir. Na starim temeljima 1786-86. izgrađena je nova crkva, koja je ponovo srušena u vreme Prvog srpskog ustanka kada se ovde odigrala bitka između Srba i Turaka, poznata kao Boj na Čokešini. U manastirskoj porti podignut je spomenik sa grobnicom u znak sećanja na srpske ustanike.

Današnja crkva manastira Čokešina građena je između 1820. i 1823. godine zaslugom kneza Miloša i njegovog brata Jevrema. Crkva je posvećena je rođenju Presvete Bogorodice.  To je trikonhalna gradjevina sa upisanim krstom  nad čijem se središtem diže poligonalna kupola. Kupole nad pevničkim apsidama su naknadno dogradjene. Ikonostas je iz 1834. a oslikali su ga Mihailo Konstantinović iz Bitolja i Nikola Janković iz Ohrida. Veliki konak konak na sprat je iz 1928. godine. Jedno vreme tu je bila bolnica i mesto boravka siromašne dece iz raznih krajeva zemlje.

Bombardovanjem u septembru 1941. manastir je oštećen a obnovljen je 1955. dok su 2003-5. godine izvedeni konzervattorsko restauratorski radovi na konaku, spomeniku,crkvi i ikonama oltarske pregrade.  

 Manastir Čokešina je ženski manastir.

''По предању, манастир је првобитно био задужбина војводе Милоша Обилића, који је започео градњу манастира уочи Косовске битке. Предање даље вели: Кад је гласник јавио Милошевој мајци  да јој је син погинуо у Косовској бици на Видовдан 1389. године, она је рекла грађевинарима који су градили манастир: Чок више! престајте са радом!  И називи појединих делова манастирског имања " Нечаја " и  " Пусто поље " доводе се у везу са речима које је гласник рекао Милошевој мајци: " Не чај "  ( не чекај ) више, Милошева мајко, пусти овце на то " пусто поље ", Милош ти је, мајко погинуо.

Довршетак радова на манастиру Чокешини ( почетак XV века ) везује се за војводу Чокешу, властелина из тог краја.

Манастир је , због свог положаја, неколико пута био рушен и спаљиван. Према записима на листовима књиге Октоиха  (Осмогласника ), штампане у Москви 1777. године, Јеванђеља, штампаног у Москви 1782. , Општег Минеја , штампаног у Кијевопечерској Ларви 1766. и другим сачуваним књигама, види се да је манастир Чокешина обновљен 1785. године при архијереју ваљевском кир Јоакиму и старешини манастира јеромонаху Пајсију Лукићу. Мада је претрпео велика оштећења у II светском рату, манастир је последњи пут запаљен 1804. године, када је био знаменити Бој на Чокешини.

На Чокешини, више манастира, била  је борба Давида и Голијата, бој међу Србима и Турцима за Карађорђева времена, где су  на Лазареву Суботу, уочи Цвети, 16. априла 1804. године са 300 друга јуначки изгинули браћа Недићи (Глигорије и Димитрије) рођени у Осечини, 30. км на западу од Ваљева.

После Боја на Чокешини, манастир је обновио 1823. године кнез Милош Обреновић при игуману Константину Вујанићу. Иконостас је прављен 1834. године а мајстори су били Михаило Константиновић из Битоља и Никола Јанковић из Охрида за време старешине манастира јеромонаха Софронија Мијатовића.

Манастирска Црква је посвећена рођењу Пресвете Богородице и од 1830. године у Цркви се налази чувена икона Покров Пресвете Богородице Чокешинске, пред којом се, како у прошлости тако и данас, на верни народ излива милост Господа нашега Исуса Христа и Пресвете Богородице.

Потстицајем старешине манастира Чокешине, игумана Германа, 1890. године подигнут је са северне стране до саме манастирске цркве, споменик од камена, висок 5 метара, под којим су положене на вечни починак мученичке кости браће.'' (Делови текста са сајта манастира)

До манастира Чокешине се може стићи тако што  на магистралном путу  Лозница - Шабац  постоји скретање  у Мачванском Прњавору, који је од манастира удаљен 6 километара. Удаљеност манастира од Лознице је 30 километара, а од Шапца 34 километра.

Фото и текст обрада Господин Ненад Глишић из Будисаве код Новог Сада уредник и главни сарадник сајта. 


Copyright © 2005 -

Српска православна Црква - Информативни портал СПЦ Холандија

OFICIJELNI SAJT SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE ZAPADNO-EVROPSKA MOJA EPARHIJA U DIJASPORI

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету Православно хришžанство.ru. Каталог православних ресурса на интернету
Podržite naš sajt kliknite na banere!

e-mail: webmaster@pravoslavlje.nl