Rotterdam Amsterdam Utrecht
Emmen
Ede
Nijmegen
Breda
Eritrea
Kalendar Sveštenstvo Ikone
 
 
CRKVE Saradnici

Mанастир Дивљана
 
Pанохришћански период и свети Никита Ремзијански

Сматра се да назив Дивљана потиче од латинске речи Дивус – Бог. У манастиру се налази већи број античких споменика од којих се могу видети два капитела. На једном од њих на предњој страни налази се ранохришћански једнакокраки крст у прстену и стилизованим знаком Омега на свим вертикалним ивицама. Прво манастирско братство је у 4. веку основао свети Никита епископ Ремзијански, велики просветитељ и разобличитељ бројних јереси тог доба. По неким писаним изворима његове мошти почивају у кругу манастира.

Манастир после велике сеобе Словена

Неколико векова по доласку Словена, са почетком њихове христијанизације почиње обнова ове светиње. Центар обновљеног црквеног живота у средњем понишављу смештен је у манастиру Св. Димитрија што потврђује и повеља цара Василија II из 1019.

Велики задужбинари

Крајем 14. и почетком 15. века браћа Мрњавчевићи обнављају манастир који наставља традицију духовног центра у овом региону.

Нова обнова

Након бројних рушења и обнова, 1862 године у манастир је дошао протосинђел Агатангел, и уредио манастирско имање а поред трошног конака 1874. саградио нови који су Турци запалили. Међутим, по ослобођењу од Турака, Агатангел је 1878. започео нову обнову у којој су узели учешћа сви грађани општине Бела Паланка. Темељ новог храма је освећен 1902, а завршен 1908. Из старе цркве у нову су пренете четири древне иконе: Господа Исуса Христа и Пресвете Богородице, Св. Димитрија и Св. Јована Крститеља. Нови храм спада у ред најакустичнијих у Србији а можда и на Балкану.

Окупација

За време окупације 1915-1916, Бугари су опљачкали и оштетили манастир и тада нестаје стари запис о боравку Светог Саве у овој светињи и околини.

Руско Монаштво

После октобарске револуције из Русије бежи и долази у манастир велики број руских монахиња, официра и доктора. Живописали су и уредили нови храм и подигли зимску црквицу посвећену Св. Серафиму Саровском чудотворцу.

Манастирске светиње

Свети Николај Српски 1935. доноси делић Часног Крста Господњег и мошти светих Кирика и Јулите.

Доба комунизма

По одласку руског монаштва, пред други светски рат, у манастиру остају српске монахиње. Након рата комунисти покушавају да застраше сестринство (између осталог и претњом стрељањем) и отимају скоро сву имовину тако да данас манастир поседује 13 хектара. У манастиру је постојало и обданиште за ратну сирочад. Нова звонара са три звона коју је на Петровдан осветио Владика нишки Г.Г. Иринеј, подигнута је 1997.

  

 

Православно хришžанство.ru. Каталог православних ресурса на интернету

Фото и текст обрада Славиша Т. Јовановић из Пожаревца - webmaster www.pravoslavlje.nl / www.manastiri-crkve.com /.


Copyright © 2005 -

Српска православна Црква - Информативни портал СПЦ Холандија

OFICIJELNI SAJT SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE ZAPADNO-EVROPSKA MOJA EPARHIJA U DIJASPORI

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету Православно хришžанство.ru. Каталог православних ресурса на интернету
Podržite naš sajt kliknite na banere!

e-mail: webmaster@pravoslavlje.nl