Rotterdam Amsterdam Utrecht
Emmen
Ede
Nijmegen
Breda
Eritrea
Kalendar Sveštenstvo Ikone
 
 
CRKVE Saradnici

Manastir DOBREŠ

 

Manastir Dobreš nalazi se na oko 10 km udaljenosti od Svilajnca u ataru sela Gložana.

 

Manastir je trenutno u rekonstrukciji. Crkva je obnovljena, a kako sam čuo (u maju 2008.) od sveštenika Miljkovog manastira, spremna je za osveštanje.

 

Manastir Dobreš je odnedavna metoh Miljkovog manastira.

 

Nije poznato ko je ktitor manastira. Manastir je sagrađen u srednjem veku u periodu vladavine Kneza Lazara. Porušen i opljačkan je od strane turskog osvajača.

 

Na desnoj obali Velike Morave, južno od Svilajinca, a zapadno od Despotovca i manastira Manasije, u Donjoj Resavi, nalazi se šest manastira nastalih verovatno u istom razdoblju - krajem XIV i početkom XV veka - kada i manastiri Ravanica i Manasija (Resava).

 

To su, idući od juga: manastiri Jaković (odnedavno parohijska crkva), Tomić, Radošin (Radešin),  Ivković (o njemu ne nalazim podataka), Zlatenac, Dobreš, Miljkov manastir, i ostaci manastira Devesinje.

 

Ima podataka da je 1420. u Bukovici (sada Miljkov manastir) radila prepisivačka škola. Ako se ima u vidu da je Manasija (Resava) bila veliki prepisivački centar, tj. centar 'izdavanja i štampanja' knjiga, a da se neretko prepisivanje obavljalo i u 'filijalama', nije isključeno da su ovi donjoresavski manastiri imali tu ulogu.

 

Do manastira Dobreš stiže se obilazeći Miljkov Manastir sa severne (leve) strane. Manastir se nalazi u vrlo lepom predelu, okružen brdima i gustom šumom, iznad obrađene moravske doline.

U svim opisima na koje sam naišao stoji da je manastir (a i još neki od ovih donjoresavskih) ''u neposrednoj blizini Velike Morave'', što treba šire tumačiti. I na ovim mojim slikama se vidi još oko 1,5 - 2 km. njiva do rečnog toka.

Фото и текст обрада Господин Ненад Глишић из Будисаве код Новог Сада уредник и главни сарадник сајта. 

 


Copyright © 2005 -

Српска православна Црква - Информативни портал СПЦ Холандија

OFICIJELNI SAJT SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE ZAPADNO-EVROPSKA MOJA EPARHIJA U DIJASPORI

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету Православно хришžанство.ru. Каталог православних ресурса на интернету
Podržite naš sajt kliknite na banere!

e-mail: webmaster@pravoslavlje.nl