Rotterdam Amsterdam Utrecht
Emmen
Ede
Nijmegen
Breda
Eritrea
Kalendar Sveštenstvo Ikone
 
 
CRKVE Saradnici

Manastir Dokmir
Manastir Dokmir se nalazi u selu istog imena blizu Brankovine, poznatog istorijskog mesta. Neka od arhitektonskih obeležja ukazuju na nastanak manastira krajem XIV veka ili početkom XV veka. Crkva je obnovljena 1734. a ponovo uništena iste godine u zemljotresu. Sledeće godine je ponovo obnovljena i pokrivena šindrom.
U manastiru Dokmir postojala je škola koja je radila 8 godina, sve do 1788. kada ju je zapalio Mahmud-paša Bušatlija.
U drugoj polovini XVIII veka tu je živeo Hadži Ruvim koji je osnovao slikarsku i duborezačku školu. Jedan od njegovih učenika je bioPetar Nikolajević Moler, slikar i kasnije jedan od Karađorđevih vojvoda.
Manastir je postao mirska crkva 1837. i ostao to do kraja XX veka. Sredinom 1992. godine posle rušenja manastira Žitomislić u Hercegovini od strane Hrvata, sestre iz ovog manastira su se preselile u Dokmir sa svojim duhovnikom ocem Jovanom. Manastir Dokmir je jednobrodna građevina sa kružnom kupolom iznad centralnog dela. U crkvi su ikone sa kraja XVIII veka.
Dokmir je ženski manastir.

Фото и текст обрада Господин Ненад Глишић из Будисаве код Новог Сада уредник и главни сарадник сајта. 


Copyright © 2005 -

Српска православна Црква - Информативни портал СПЦ Холандија

OFICIJELNI SAJT SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE ZAPADNO-EVROPSKA MOJA EPARHIJA U DIJASPORI

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету Православно хришžанство.ru. Каталог православних ресурса на интернету
Podržite naš sajt kliknite na banere!

e-mail: webmaster@pravoslavlje.nl