Rotterdam Amsterdam Utrecht
Emmen
Ede
Nijmegen
Breda
Eritrea
Kalendar Sveštenstvo Ikone
 
 
CRKVE Saradnici

MANASTIR KAMENAC

Po jednom predanju manastir je zadužbina despota Stefana Lazarevića. U Brdu iznad manastira nekada je bio veliki majdan iz koga je vađen kamen za izgradnju manastira Kalenić. Prema predanju radnici koji su prevozili kamen bi se sažalili na mazge i deo tovara bi ostavljali na proplanku. Prilikom obilaska ovog kraja despot je videvši veliku gomilu kamena naredio da se isti iskoristi i da se na tom mestu podigne crkva. Prema drugom predanju crkva je građena od 1416 - 1426.god. U vreme izgradnje manastira Kalenić kamen je dovlačen iz Majdana Borački krš u selu Borač i jedan od ljudi despota Stefana Lazarevića koji je gradio Kalenić od svakog tovara je skidao po nekoliko kamenova da bi sebi sagradio Božji hram. Po ovim predanjima manastir je dobio naziv Kamenac.

Kamenac se pominje i u turskom popisu iz 1528. i 1530.god. Manastir ne raspolaže riznicom niti pisanim podacima o svoma nastanku i trajanju. Po narodnom pamćenju zna se da je nekoliko puta bio skrnavljen i paljen, ali nikada napuštan. Sredinom 16. veka u njemu je obitavao samo jedan kaluđer. Bratstvo manastira Morača, na čelu sa igumanom Joanikijem, prešlo je 1700 godine u manastir Kalenić i obnovilo Kamenac. Ponovna obnova je izvršena 1870.godine, zaslugom sveštenika Pavla Rafailovića, kada je crkva oslikana i uradjen oltar po zamisli čuvenog majstora Dimitrija Posnikovića. U vreme vladavine kralja Aleksandra Obrenovića, mitropolit Mihailo je sagradio veliku kapiju sa zvonikom; početkom XX veka, kralj Petar Karađorđević je dao novac da se dozida ulazni deo u hram .

Kamenac je vekovima bio muški manastir, a odlukom crkvenih vlasti, 1966.god. postao je ženski."Monahinja Irina je već bila prekaljeni borac, iskusna u obnavljanju manastira (Ljubostinja, Ćelije, Koporin), željna da obnovi i uredi ovaj manastir. Pomolila se Bogu i zasukala rukave rešena da ne stane dok se njena vizija o obnovljenom manastiru ne ostvari", zapisala je Jelena Babović Dimić u knjizi posvećenoj igumaniji Irini Sarić. Igumanija Irina je crkvu zatekla u belom malteru, a radnici Zavoda za zaštitu spomenika su ga skinuli i ispod njega su se ukazale freske obnovljene 1987.god. uz pomoć donatora.

Manastir nije u potpunosti istražen i stručnjaci naslućuju da se da se ispod Posnikovićevih fresaka nalazi stariji sloj, ukazuju na barokni ikonostas na kome se nalazi veoma čudan i redak slučaj slikanja Bogorodice i arhangela Gavrila u obrnutom položaju, sto nije slucajnost, nego nedokučena namera i poruka umetnika. Oko manastira je nekoliko grobova sa tesko čitljivim pločama; ipak, zna se da tu počivaju ktitor Pavle Rafailović, knjaz gružanski Đorđe Nedeljković, Petar Tucaković, vojvoda iz Prvog srpskog ustanka i roditelji čuvenog junaka i drzavnika Tome Vučića Perišica, koji su iz obliznjeg sela Zakute.

Фото и текст обрада Славиша Т. Јовановић из Пожаревца - webmaster www.manastiri-crkve.com / www.manastiri-crkve.com /. 


Copyright © 2005 -

Српска православна Црква - Информативни портал СПЦ Холандија

OFICIJELNI SAJT SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE ZAPADNO-EVROPSKA MOJA EPARHIJA U DIJASPORI

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету Православно хришžанство.ru. Каталог православних ресурса на интернету
Podržite naš sajt kliknite na banere!

e-mail: webmaster@pravoslavlje.nl