Rotterdam Amsterdam Utrecht
Emmen
Ede
Nijmegen
Breda
Eritrea
Kalendar Sveštenstvo Ikone
 
 
CRKVE Saradnici

Manastir KUMANICA

 
Manastir je posvećen je Svetom arhistratigu Gavrilu. Prvo pisano pominjanje manastira vezuje se za 1514. godinu. U ruševinama su sačuvani delovi ploča za koje se pouzdano tvrdi da potiču iz razdoblja od kraja 13. do sredine 15. veka, ali je prostor na severnoj strani manastira uništen pri gradnji železnice, pa je pouzdanije datovanje prvobitne crkve onemogućeno. Pretpostavlja se da je zlatno doba života manastira bilo u drugoj polovini 16. i tokom 17. veka. Pretpostavlja se takođe da je manastir doživeo urušavanje i zapuštenje u drugoj polovini 18. veka.
Dugo vremena je bio razrušen i napušten. Obnovljen je i osvećen 12. novembra 2000. godine.
Aleksandar Deroko (naš poznati istoričar umetnosti, arhitekta) je 1926. godine zatekao manastirsku crkvu u ruševinama. Tada su izvršena prva snimanja i napravljen je crtež osnove crkve, a kasnije je (1933. godine) dopunio Đorđe Bošković, pretpostavljajući da crkva potiče iz 16-17 veka.
Poreklo imena manastira nije najjasnije. Prema nekima potiče od monaha pobeglih iz Kumanova, dok je Deroko smatrao da potiče od imena Kumanaca, Bugara. Međutim, najrasprostranjenije je mišljenje da je ovaj toponim vezan za vlastelinsku porodicu Kumanci ili Kumaničići, koja je poticala iz ovih krajeva, a kasnije se pominju u oblasti Rudnika.
Projektom pruge Beograd-Bar je trebalo da trasa pruge ide preko dela manastira, ali je ipak prilagođenjem pomeren potporni zid na 5 metara od crkve. Tokom 1971. godine je izvršeno čišćenje, iskopavanje i delimična obnova.
 
U njemu se čuvaju mošti Svetog Grigorija Kumaničkog. Nepoznato je ko je bio Grigorije, sem da se u jednom zapisu pominje kao „srpski prosvetitelj i bivši arhiepiskop“, pa čak da potiče „od svete i bogoizabrane loze Nemanjića“. Ovo nije moguće istoriografski potvrditi i veruje se da je odraz legende. (Uverili smo se i sami da je kult Svetog Grigorija veoma snažan kod vrenika ovog kraja. Na ceduljice ispisuju imena onih kojima namenjuju molitve i ceduljice ostavljaju pored kivota sa moštima Sv. Grigorija da bi ih sveštenik u molitvi pomenuo.)
U vreme letnjeg sabora, u okviru manastirske slave 26. jula, u Kumanici se okupi na desetine hiljada vernika, a veoma je cenjen i među vernicima ostalih veroispovesti.
 
(Žena koja je - ili ima ulogu kustosa - nam je rekla da u manastiru sveće pale i nepravoslavci, i da je to tradicija koja se održala od davnine, te da to svedoči o velikom poštovanju manastira. Moja pretpostavka je da su nekadašnji pravoslavci, nakon prelaska u Islam, nastavili tako da neguju poštovanje svetinje koja pripada religiji iz koje su potekli. Na ostacima zidova priprate vidi se istopljeni vosak koji je kapao sa mnoštva sveća. Na dan pomenutog sabora nema dovoljno mesta da bi se sveće palile na za to odredjenom mestu. U dugom periodu kad je manastir bio samo ruševina, sveće su se palile na ostacima.)
 
Manastir Kumanica se nalazi između Prijepolja i Bijelog Polja, 13 km. od Brodareva. Nalazi se u selu Vrbnica (koje nismo primetili) u dolini reke Lim uz samu železničku prugu.

Фото и текст обрада Господин Ненад Глишић из Будисаве код Новог Сада уредник и главни сарадник сајта.


Copyright © 2005 -

Српска православна Црква - Информативни портал СПЦ Холандија

OFICIJELNI SAJT SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE ZAPADNO-EVROPSKA MOJA EPARHIJA U DIJASPORI

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету Православно хришžанство.ru. Каталог православних ресурса на интернету
Podržite naš sajt kliknite na banere!

e-mail: webmaster@pravoslavlje.nl