Rotterdam Amsterdam Utrecht
Emmen
Ede
Nijmegen
Breda
Eritrea
Kalendar Sveštenstvo Ikone
 
 
CRKVE Saradnici

Manastir RADOŠIN
 
Sedamnaest kilometara od Svilajnca u selu Radošin u maloj dolini, nalazi se manastir Radošin, posvećen Svetoj Bogorodici.
 
Manastir je sagrađen u srednjem veku. Ne zna se sa sigurnošću koje godine je sagrađen manastir, kao i ko je ktitor manastira. Kaže se da postoje istorijski podaci da je Radošin sagradio Despotov vojvoda Radoslav Mihaljević.
 
Po jednom predanju prvobitni manastir je zadužbina Visokog Stefana, a po drugom manastir je sagradila Rada, sestra Miljkova, Zlatkova, Tomina, Jakovljeva i Tutina. Ili: Priča se da su braća Miloš i Radoš bežali pred Turcima - Miloš se nastanio na levoj rečnoj obali i tu je nastalo Miloševo, a Radošu je desna obala oivičena brdima bila pouzdanija i tu je nastao Radošin.

U blizini ima ostataka zidina srednjovekovnog grada. Arheološka istraživanja govore o činjenici da tadašnja crkva manastira, bila je impozantnih razmera, kao i o izuzetnom bogatstvu manastira. Kako predanje kaže, zvonik ovog manastira imao je velika zvona, koja kada su zvonila čula su se na 4 sata hoda od tog mesta.
 
Prvobitni manastir je porušen od strane Turskog osvajača.
 
Današnji izgled manastir je stekao tokom Drugog svetskog rata. Obnovljen je 1942. jer je seoski starešina predložio da je 'bolje popraviti crkvu nego ratovati'.
 
Na desnoj obali Velike Morave, južno od Svilajinca, a zapadno od Despotovca i manastira Manasije, u Donjoj Resavi, nalazi se šest manastira nastalih verovatno u istom razdoblju - krajem XIV i početkom XV veka - kada i manastiri Ravanica i Manasija (Resava).
 
To su, idući od juga: manastiri Jaković (odnedavno parohijska crkva), Tomić, Radošin (Radešin), Ivković (o njemu ne nalayim podataka), Zlatenac, Dobreš, Miljkov manastir, i ostaci manastira Devesinje.
 
Ima podataka da je 1420. u Bukovici (sada Miljkov manastir) radila prepisivačka škola. Ako se ima u vidu da je Manasija (Resava) bila veliki prepisivački centar, tj. centar 'izdavanja i štampanja' knjiga, a da se neretko prepisivanje obavljalo i u 'filijalama', nije isključeno da su ovi donjoresavski manastiri imali tu ulogu.

Kao i u mnogim manastirima koje sam posetio u poslednje vreme, i u ovom su toku radovi. U manastirskoj crkvi je u toku slikanje živopisa ( na nekim slikama se vidi deo slikarske opreme i boja).
Blizu manastira sam se probijao kroz šljunak koji se koristi za podlogu savremeng puta, pa sam čekao da mehanizacija izravna toliko da mogu da prođem. Kod manastira će biti poveći parking. Kad sam monahinji, onako usput, pomenuo da se i ovde pravi put do manastir, familijarno (tako mi je zazvučalo) je odgovorila da je bio Velja (Ilić, ministar), obećao put, a to se i ispunjava.
 
Manastir se nalazi blizu istoimenog sela na putu koji od Svilajinca vodi preko sela Gložane, pa dalje, kroz selo Vojska, Rajkinac do Glogovca gde je raskrsnica za Jagodinu, Ćupriju i Despotovac. Sa tog puta se skreće ka ovim donjoresavskim manastirima.

Фото и текст обрада Господин Ненад Глишић из Будисаве код Новог Сада уредник и главни сарадник сајта. 


Copyright © 2005 -

Српска православна Црква - Информативни портал СПЦ Холандија

OFICIJELNI SAJT SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE ZAPADNO-EVROPSKA MOJA EPARHIJA U DIJASPORI

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету Православно хришžанство.ru. Каталог православних ресурса на интернету
Podržite naš sajt kliknite na banere!

e-mail: webmaster@pravoslavlje.nl