Rotterdam Amsterdam Utrecht
Emmen
Ede
Nijmegen
Breda
Eritrea
Kalendar Sveštenstvo Ikone
 
 
CRKVE Saradnici

Манастир Средиште

U davnini ova svetinja je nazvana manastir Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila, a podigao ju je Despot Jovan Branković krajem 15. veka, na mestu današnjeg sela malo Središte - Prnjavor. U vreme podizanja Središta, despot Jovan obnavlja i manastir Mesić.

Stari manastir Središte bio je jedan od znamenja postvizantijske kulture na granici istoka i zapada. Molitveno je sabirao Srbe do 1777, kada je Zakonom o crkvenim reformama, koje je sprovela Marija Terezija, ugašen.

 Manastir Središte obnovljen je iz temelja u periodu 1995. - 2003. Sagrađen je na lokaciji udaljenoj 500 m od sela malo Središte, na padini kraj puta koji vodi na Gudurički vrh, najviši vrh u Vojvodini (641m).

Na mestu sa kojeg se pruža pogled pogled na srpski i rumunski deo Banata, nad lekovitim izvorom, podignuta je prva građevina - crkvica, koja je posvećena Premudrosti Božijoj - Prepolovljenju Pedesetice. Crkva je ozidana opekom u moravskom stilu. Vladičanska kuća sagrađena je 1997. na najvišoj tački manastirskog poseda, a gradnja manastirskog konaka počela je 1998.

Dvospratno zdanje konaka podignuto je na padini između paraklisa i vladičanske kuće. Paraklis - kapela posvećena Sv.Arhangelu Mihailu, smeštena je na poslednjem spratu i neodoljivo podseća na svetogorski raspored svetilišta u manastirskim konacima.

Фото и текст обрада Славиша Т. Јовановић уредник из разних извора на интернету. 


Copyright © 2005 -

Српска православна Црква - Информативни портал СПЦ Холандија

OFICIJELNI SAJT SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE ZAPADNO-EVROPSKA MOJA EPARHIJA U DIJASPORI

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету Православно хришžанство.ru. Каталог православних ресурса на интернету
Podržite naš sajt kliknite na banere!

e-mail: webmaster@pravoslavlje.nl