Rotterdam Amsterdam Utrecht
Emmen
Ede
Nijmegen
Breda
Eritrea
Kalendar Sveštenstvo Ikone
 
 
CRKVE Saradnici

Manastir TRESIJE

Po predanju manastir je zasnovan krajem XIII veka za vreme kralja Dragutina, a vek kasnije despot Stefan Lazarević ga je obnovio. Sredinom XVI veka postao je po bratstvu najbrojniji manastir Beogradskog pašaluka (po turskim popisima 1560). Taj razvoj nije trajao dugo pošto je nastupio period tursko-austrijskih ratova i stradanja manastira.
 
Krajem 17. veka u seobama Srbi su se povlačili ka severu, a kosmajski manastir ostao je razrušen i opljačkan. Najveći broj njegovih monaha zadržao se u manastiru Rakovici. Oni su 1709. sa ljudima dobre volje obnovili Tresije, što je ostalo zabeleženo i u kamen-ploči (to je na slici pored vrata).
 
Međutim, nekih tridesetak godina kasnije, manastir ponovo biva razrušen. Slede godine buna i ustanaka. Najzad je 1936. godine započeta obnova Tresija, ali je i ona zbog burnih vremena tekla sporo.

Ikonostas i freske su novijeg datuma. Ovde se čuvaju i ikone prenete iz okolnih crkava.
 
Manastir je posvećen Saboru Svetih Arhangela. Redovno i posebno slavi Sv. Arhangela Gavrila (26. jul), Sv. Iliju (2. avgust), Sv. Simeona (14. septembar) i Sv. Arhangela Mihaila (21. novembar).
Pod njegovim pokroviteljstvom organizuju se i različite kulturno-umetničke manifestacije: književni program „Pod lipama manastira Tresije“, „Dani Milovana Vidakovića“, kada počinje sa radom i likovna kolonija sastavljena uglavnom od školske dece. Tu je i Sabor frulaša koji je ocu Jovanu posebno drag, jer i sam svira frulu veoma dobro. Manastir je uključen i u izdavačku delatnost: mnoge knjižice i brošure su odavde otišle u štampariju.
 
Tokom devedesetih godina prošlog veka izgrađen je novi konak za koga je kamen temeljac donet sa Svete Gore. Pored konaka sagrađen je i novi zvonik, kao i ulazna kapija iznad koje je kupola sa zvonom.
 
Podignut je na izvoru potoka Tresije i po njemu je dobio ime.

Manastir se nalazi na putu Sopot - Mladenovac koji ide preko obronaka Kosmaja. Od Sopota je udaljen 6-7, a od Mladenovca petnaestak kilometara.
 
Tekst priredio Nenad Glišić korišćenjem različitih izvora na Internetu.

 


Copyright © 2005 -

Српска православна Црква - Информативни портал СПЦ Холандија

OFICIJELNI SAJT SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE ZAPADNO-EVROPSKA MOJA EPARHIJA U DIJASPORI

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету Православно хришžанство.ru. Каталог православних ресурса на интернету
Podržite naš sajt kliknite na banere!

e-mail: webmaster@pravoslavlje.nl