Rotterdam Amsterdam Utrecht
Emmen
Ede
Nijmegen
Breda
Eritrea
Kalendar Sveštenstvo Ikone
 
 
CRKVE Saradnici

 Manastir Tronoša

U Tronoškom letopisu iz 1791. kao ktitor manastira spominje se kraljica Katalina Nemanjić, žena kralja Dragutina. Smatra se da je manastir nastao između 1276. i 1282. godine. Stradao je od Turaka krajem 15. veka kada je crkva srušena do temelja. Manastir je obnovljen je u 16. veku. Crkva posvećena Vavedenju Bogorodice podignuta je 1559. godine.

Iguman Jovan opremio je u manstiru prepisivačku radionicu gde su 1571. i 1581. godine prepisivane bogoslužbene knjige za Tronošu i susedne manastire. Tronoški iguman Mihailo boravio je 1625. godine u Rusiji. U periodu od 16. do 18. veka ruski Sinod je pomagao ovom manastiru.

Olovni pokrivač sa manstirske crkve nasilno je skinut krajem 17. veka.

Za vreme Kočine krajine, iguman manastira bio je na čelu borbe. Vuk Stefanović Karadžić je učio školu u ovom manastiru 1797. godine. Za vreme Prvog i Drugog srpskog ustanka Tronoša je mesto dogovora ustaničkih vođa, zbog čega doživljava nova razaranja.

U Prvom svetskom ratu u manastiru je bila improvizovana bolnica za negu ranjenika. Poslednje razaranje Tronoše bilo je na početku Drugog svetskog rata. Uz veliko oštećenje objekata, tada su uništeni vredni rukopisi i predmeti manastirske riznice. Posle Drugog svetskog rata crkva je obnavljana 1964. i 1987. godine tokom proslava 210 godina od smrti i 200 godina od rođenja Vuka Karadžića.

Manastirska crkva u Tronoši je podignuta kao jednobrodna građevina raškog graditeljskog stila. 1987. izgrađen je spomen-konak. Ikonostas crkve delo je Nikole Jankovića iz 1834. godine. Ovaj živopisac iz 19. veka je na ikonostasu naslikao sve ikone osim dve koje su urađene 1866. godine. Manastir je po završetku živopisa i ikonostasa osvećen 1834. godine.

Ispred manastira nalazi se česma koju su po legendi sagradili Jug Bogdan i devet braće Jugovića pred polazak u Kosovski boj. Ovu česmu obnovio je arhimandrit Metodije i trgovac iz Lešnice Mladen Isaković 1894. godine. Poslednje obnavljanje kapele, uz koju je česma, izvršili su episkop šabačko-valjevski Jovan i iguman manastira Tronoše Antonije Đurđević. Kapela je posvećena svetom Pantelejmonu. Sa spoljašnje strane kapele, iznad cevi za vodu, izgrađena je slika mozaik devet Jugovića sa Jug-Bogdanom u sredini, svi na konjima pred polazak u boj na Kosovo.

Iz Glasa Javnosti 23. 04. 2006.

‘’Meštani jadarskih sela uoči Vaskrsa nastavljaju običaj star 300 godina

Na Veliki četvrtak u manastir Tronoša, kraj Loznice, unesene su dve velike oračke sveće od prirodnog voska. Svaka je bila visoka 1,5 metar, donjeg prečnika od 30 centimetara i teška 50 kilograma. Pravljenje velikih oračkih sveća jedinstven je običaj, a prema narodnom verovanju, tako se prinosi žrtva za dobar rod.

Parohijani manastira Tronoša svake godine skupljaju priloge u čistom pčelinjem vosku i parama, kako bi napravili sveće. Nazivaju ih oračke jer ih izlivaju oni koji se bave zemljoradnjom. Sveće simbolizuju žrtvovanje parohijana i njihov suživot sa manastirom.

I ove godine, parohijani su izlili dve oračke sveće koje su potpuno iste, jer se koristi isti kalup. Jednu sveću izlili su meštani Zajače, Paskovca i jednog dela Tršića, a drugu žitelji Korenite i drugog dela Tršića. Zajačku oračku sveću meštani su na Veliki četvrtak nosili na ramenima šest kilometara, sve do porte manastira. Žrtva jednih parohijana sastoji se u nošenju, a drugih u iščekivanju oračke sveće.

Sveće je kod česme Devet Jugovića, po tradiciji, dočekao arhimandrit Nikolaj, iguman manastira Tronoša. Posle molitve, ka manastiru je krenula litija sa barjakom krstašem na čelu. U tom trenutku oglasila su se manastirska zvona, a povorka je obišla jedan krug oko crkve, i uz pesmu manastirskog sestrinstva. Nakon toga, sveće su unesene. Jedna je postavljena ispred ikone Isusa Hrista, a druga ispred ikone Svete Bogorodice. Sve do Uskrsa naredne godine, paliće ih na sve velike verske praznike. Otac Nikolaj kaže da je običaj pravljenja i paljenja oračkih sveća star više od 300 godina. Svake godine se ostatak oračkih sveća pretapa u nove. Tako se, praktično, održava kontinuitet od prvih do poslednjih oračkih sveća. (Anđelija Damnjanović)’’

Ove sveće biće paljene narednih godinu dana i to o liturgijama, nedeljom, kao i na sve velike verske praznike. (Sveće se vide i na slikama unutrašnjosti.)

Pored manastira teče rečica po kojoj je manastir dobio Ime.

Tronoša jei muški manastir koji se nalazi kod Tršića u selu Korenita, pored puta Loznica – Krupanj.

Фото и текст обрада Господин Ненад Глишић из Будисаве код Новог Сада уредник и главни сарадник сајта. 


Copyright © 2005 -

Српска православна Црква - Информативни портал СПЦ Холандија

OFICIJELNI SAJT SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE ZAPADNO-EVROPSKA MOJA EPARHIJA U DIJASPORI

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету Православно хришžанство.ru. Каталог православних ресурса на интернету
Podržite naš sajt kliknite na banere!

e-mail: webmaster@pravoslavlje.nl