Rotterdam Amsterdam Utrecht
Emmen
Ede
Nijmegen
Breda
Eritrea
Kalendar Sveštenstvo Ikone
 
 
CRKVE Saradnici
MANASTIR VOLJAVČA
selo Bresnica
Sveti velikomučenik Prokopije,
Prepodobna mati Paraskeva

U selu Bresnica, kod Čačka, nalazi se manastir Voljavča, sa dve crkve. Starom brvnarom, podignutom na temeljima ranijih hramova i novom, iz 1967. godine.
Prema predanju crkvu-brvnaru podigao je Arsenije III Čarnojević, koji je prilikoom seobe Srba zastao u selu Tavnik i njegovom zaseoku Bresnica, u malom manastiru za koji se nije znalo ko i kada ga je podigao. Kada su Turci stigli u ove krajeve, od crkve i manastira ostao je samo kamen iz koga je tekla voda, kojom je narod lečio ’’telesne bolesti i dušu’’. Tek u doba kneza Miloša podignuta je skromna crkva od brvana, posebnom uredbom određeno je da se na tom mestu održava trodnevni ’’skupni dan ili panađur’’, od naroda nazvan Prokoplje, po svetom Prokopiju, kome je crkva bila posvećena. Od tog vremena do danas vršene su dogradnje i popravke, ali je hram zadržao svoj prvobitni izgled.
Nova crkva, posvećena Prepodobnoj mati Paraskevi podignuta je 1967. godine. Njeni ktitori su monah Georgije (Dušan Novaković) i monahinja Darija (Draga Novaković) iz sela Bresnice.

Kamen iz koga izvire voda postojao je na ovom mestu oduvek. I pre Velike seobe Srba. Ovaj izvor narod je poštovao kao svoju svetinju. Kada je manastir zapusteo i neki od meštana počeli na izvoru da napajaju stoku – izvor je presušio. Kada su polovinom prošlog veka monahinje došle u obnovljeni manastir, nekoliko dana sipale su vodu u kamen i voda je ponovo potekla. Teče i danas
 
Фото и текст обрада Славиша Т. Јовановић из Пожаревца


Copyright © 2005 -

Српска православна Црква - Информативни портал СПЦ Холандија

OFICIJELNI SAJT SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE ZAPADNO-EVROPSKA MOJA EPARHIJA U DIJASPORI

Православно хришћанство..com. Каталог православних ресурса на интернету Православно хришžанство.ru. Каталог православних ресурса на интернету
Podržite naš sajt kliknite na banere!

e-mail: webmaster@pravoslavlje.nl